Sernik z polewą krówkową

Sernik z polewą krówkową

Czy istnieje coś lepszego niż klasyczny, aksamitny sernik? Zdecydowanie tak! Przedstawiamy sernik z polewą krówkową. Wyjątkowe połączenie delikatnego, puszystego serca z kremową i ciągnącą polewą kajmakową. Ciasto inspirowane krówkami, popularnymi cukierkami, które każdemu smakują. Pierwszy kęs i czujesz, jak kremowy sernik rozpływa się w ustach, a polewa krówkowa dodatkowo pobudza kubki smakowe. Polewa z kajmaku dodaje ciastu słodyczy i elegancji. Ten sernik z polewą krówkową to deser, który z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów. To przepis idealny na każdą okazję!

Składniki:

  • Składniki na spód:
  • 250 g maślanych herbatników czekoladowych
  • 150 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Składniki na polewę:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej

Sernik z polewą krówkową – jak zrobić?

  1. Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na „piasek” lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie przekładamy je do formy (26 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Formę wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz ser. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując je do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę i również miksujemy. W osobnej misce umieszczamy wszystkie białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż będą sztywne. Następnie dodajemy je do masy serowej i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy ze spodem ciasteczkowym i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125°C i pieczemy sernik przez 90 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w misce z gorącą wodą (tak, aby całkowicie przykryła puszkę) na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy puszkę z wody, otwieramy i nakładamy ok. 1/2 zawartości na sernik. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na minimum godzinę.

Porady – dodatkowe informacje

Warto pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z polewą wiśniową
Następny przepis: Sernik z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode