Sernik z malinami na tartym cieście

Sernik z malinami na tartym cieście

Przedstawiamy przepis na niezwykle smakowity sernik z malinami na tartym cieście. To połączenie słodkiego, delikatnego sernika, kuszących malin i kruchego ciasta, podkreśla unikalny charakter deseru. Sernik z malinami jest prawdziwą ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oka, a jednocześnie nie wymaga wiele wysiłku w przygotowaniu. To idealne rozwiązanie na deser po rodzinnym obiedzie, spotkanie z przyjaciółmi, ale także gdy niespodziewanie pojawią się goście. Ten pyszny sernik z malinami z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom owoców, ale także wszystkim, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • Na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiaderku o smaku waniliowym)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel o smaku malinowym
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • około 2 szklanki malin

Sernik z malinami na tartym cieście – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego, a następnie wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ścieramy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach.
  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kisiel w proszku, dodajemy ser dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.
  3. Do pieczenia: Na masę serową wykładamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.
  4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  5. Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Słowa kluczowe: pyszny sernik z malinami

Sernik z malinami na tartym cieście – dodatkowe informacje

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z makiem i wiśniami
Następny przepis: Sernik z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode