Sernik z malinami na tartym cieście
Przedstawiamy przepis na niezwykle smakowity sernik z malinami na tartym cieście. To połączenie słodkiego, delikatnego sernika, kuszących malin i kruchego ciasta, podkreśla unikalny charakter deseru. Sernik z malinami jest prawdziwą ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oka, a jednocześnie nie wymaga wiele wysiłku w przygotowaniu. To idealne rozwiązanie na deser po rodzinnym obiedzie, spotkanie z przyjaciółmi, ale także gdy niespodziewanie pojawią się goście. Ten pyszny sernik z malinami z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom owoców, ale także wszystkim, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- pół szklanki cukru pudru
- 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- Na masę serową:
- 1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiaderku o smaku waniliowym)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kisiel o smaku malinowym
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 cukier waniliowy
- Dodatkowo:
- około 2 szklanki malin
Sernik z malinami na tartym cieście – jak zrobić?
- Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego, a następnie wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ścieramy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach.
- Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kisiel w proszku, dodajemy ser dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.
- Do pieczenia: Na masę serową wykładamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.
- Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
- Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.
Słowa kluczowe: pyszny sernik z malinami
Sernik z malinami na tartym cieście – dodatkowe informacje
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z makiem i wiśniami
Następny przepis: Sernik z masłem orzechowym