Sernik z kruszonką czekoladową
Pasja do serników i czekolady jest powszechna i dlatego połączenie tych dwóch różnorodnych smaków tworzy prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Nasz sernik z kruszonką czekoladową to kombinacja delikatnego sera na spodzie z kruchego ciasta i niuansem rozpływającej się w ustach kruchej czekolady. Ten ciemny dodatek dodaje elegancji i głębi smaku, sprawiając, że każdy kęs jest warty zachodu. Czy szukasz czegoś specjalnego na weekendowy deser, czy planujesz urokliwą kolację dla dwojga, sernik z kruszonką czekoladową na pewno zadowoli każdy podniebienie. Smak, który zapada w pamięć i ciągle chce się do niego wracać.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 45 dag mąki
- 25-30 dag cukru pudru
- 1 margaryna
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Ser:
- 1,80 kg sera (najlepszy tłusty lub półtłusty twaróg wiejski w kostce)
- 3 szkl. cukru
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 cukry waniliowe
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 wyszorowana i sparzona cytryna
- olejek cytrynowy do smaku
- 10 jajek
- 10 dag rodzynek
- 10 dag kandyzowanych owoców
- cukier puder do posypania sernika
Sernik z kruszonką czekoladową – jak zrobić?
- 1. Wykonanie:
- Mąkę przesiać z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników zetrzeć na grubych oczkach tarki zimną margarynę, dodać śmietanę i jajko. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 2 części, włożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1 godz.
- Ser: Twaróg, ugotowane i wystudzone ziemniaki, 2 szkl. cukru wymieszać 2 razy na drobnym sicie w maszynce do mielenia mięsa. Masło stopić, wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Zmielony ser z cukrem i ziemniakami ucierać mikserem dodając stopniowo żółtka, następnie powoli wlewać wystudzone masło, ciągle ucierając dodawać sok wyciśnięty i skórkę startą z cytryny, olejek cytrynowy, następnie mąkę przesianą z budyniem, rodzynki (sparzone i osączone dobrze na sicie), owoce kandyzowane, mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek utrwalając ją 1 szkl. cukru. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
- 1 część ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki do przygotowanej wcześniej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia ciast). Na ciasto rozprowadzamy przygotowany ser, na ser ścieramy 2 część ciasta na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. i 15 min. Po upieczeniu sernik wyciągamy z blachy dopiero jak wystygnie.
- Sernik posypujemy cukrem pudrem.
Sernik z kruszonką czekoladową – dodatkowe informacje
Do sernika możemy dodać również inne bakalie np. suszoną żurawinę.