Sernik z kruszonką czekoladową

Sernik z kruszonką czekoladową

Pasja do serników i czekolady jest powszechna i dlatego połączenie tych dwóch różnorodnych smaków tworzy prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Nasz sernik z kruszonką czekoladową to kombinacja delikatnego sera na spodzie z kruchego ciasta i niuansem rozpływającej się w ustach kruchej czekolady. Ten ciemny dodatek dodaje elegancji i głębi smaku, sprawiając, że każdy kęs jest warty zachodu. Czy szukasz czegoś specjalnego na weekendowy deser, czy planujesz urokliwą kolację dla dwojga, sernik z kruszonką czekoladową na pewno zadowoli każdy podniebienie. Smak, który zapada w pamięć i ciągle chce się do niego wracać.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 25-30 dag cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1,80 kg sera (najlepszy tłusty lub półtłusty twaróg wiejski w kostce)
  • 3 szkl. cukru
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 wyszorowana i sparzona cytryna
  • olejek cytrynowy do smaku
  • 10 jajek
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag kandyzowanych owoców
  • cukier puder do posypania sernika

Sernik z kruszonką czekoladową – jak zrobić?

  1. 1. Wykonanie:
    • Mąkę przesiać z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników zetrzeć na grubych oczkach tarki zimną margarynę, dodać śmietanę i jajko. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 2 części, włożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1 godz.
    • Ser: Twaróg, ugotowane i wystudzone ziemniaki, 2 szkl. cukru wymieszać 2 razy na drobnym sicie w maszynce do mielenia mięsa. Masło stopić, wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Zmielony ser z cukrem i ziemniakami ucierać mikserem dodając stopniowo żółtka, następnie powoli wlewać wystudzone masło, ciągle ucierając dodawać sok wyciśnięty i skórkę startą z cytryny, olejek cytrynowy, następnie mąkę przesianą z budyniem, rodzynki (sparzone i osączone dobrze na sicie), owoce kandyzowane, mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek utrwalając ją 1 szkl. cukru. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
    • 1 część ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki do przygotowanej wcześniej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia ciast). Na ciasto rozprowadzamy przygotowany ser, na ser ścieramy 2 część ciasta na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. i 15 min. Po upieczeniu sernik wyciągamy z blachy dopiero jak wystygnie.
    • Sernik posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z kruszonką czekoladową – dodatkowe informacje

Do sernika możemy dodać również inne bakalie np. suszoną żurawinę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SERNIK Z KSYLITOLEM
Następny przepis: Sernik z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode