sernik z brzoskwiniami wg Ewy

sernik z brzoskwiniami wg Ewy

Zanurz się w najgłębsze zakątki smaku z sernikiem z brzoskwiniami według Ewy. Ten wyjątkowy przepis, który łączy w sobie królewską elegancję sernika z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami, pochodzi od Ewy Wachowicz – jednej z najbardziej cenionych polskich kucharzy. Ten pudrowy, delikatny deser, ozdobiony świeżymi owocami i posypany wiórkami kokosa, to nie tylko prawdziwa uczta dla podniebienia, ale też prawdziwa rozkosz dla oczu. Czy szukasz inspiracji na specjalną okazję czy po prostu na cotygodniową niespodziankę dla rodziny, sernik z brzoskwiniami z pewnością dostarczy gastronomiczne doznania. Bez względu na to, czy jesteś fanem sernika czekoladowego czy ze śliwkami, ten deser przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 2 średnie jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 8 jaj
  • 250 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 1 szklanka cukru (do pełnej szklanki dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)
  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 120 gramów)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • ewentualnie cukier puder do posypania z wierzchu

Sernik z brzoskwiniami wg Ewy Wachowicz – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Ser, jaja wyjąć na około 3 godziny przed pieczeniem.
    Ciasto biszkoptowe.
    Jaja całe ubić z cukrem na puszysty krem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować ją z kremem jajecznym.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką, wylać na nią biszkopt delikatnie rozprowadzić ją w formie (robiłam to przechylając tortownicę). Zapiec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na złoto, u mnie około 15 – 20 minut, biszkopt schłodzić.
  2. 2.
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
    Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Masę żółtkową stopniowo dodawać do sera, ucierać, następnie dodać budynie, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać kawałki brzoskwiń i delikatnie wymieszać.
    Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym do 170 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 40 – 45 minut (ja piekłam około 55 minut i sernik delikatnie pękł mi w jednym miejscu, także piekłam za długo).
    Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez około 30 minut, następnie uchylić drzwiczki lekko, pozostawić tak sernik przez około godzinkę, następnie wyjąć na blat, potem schłodzić w lodówce.

Sernik z brzoskwiniami i kokosem według Ewy Wachowicz jest doskonałym wyborem dla miłośników słodkich wypieków. Możesz także spróbować innych wariantów serników – na przykład sernika ze śliwkami Ewy Wachowicz, sernika czekoladowego Ewy Wachowicz. Przepis na sernik z brzoskwiniami Ewy Wachowicz to prawdziwa klasyka, która zawsze smakuje wyśmienicie.

Porady – Dodatkowe informacje

Ciasto wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed zaserwowaniem, będzie bardziej delikatny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode