Sernik w kropki

Sernik w kropki

Sernik w kropki to przepis, który z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich słodkoszów. Ten niezwykle atrakcyjny wizualnie deser jest równie smaczny, jak wygląda. Mimo że może wydawać się skomplikowany, jest to przepis prosty i satysfakcjonujący do przygotowania. Zaskocz rodzinę i przyjaciół tym niecodziennym wariacjom na temat klasycznego sernika. Delikatny, kremowy sernik z poziomkowymi kropkami to połączenie, które zachwyci każdego. Niezależnie od okazji, ten sernik jest doskonałym wyborem, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:

  • Ser:
  • 1,5 kg sera
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 0,75 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto na wałeczki:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 25 dag masła

Sernik w kropki – jak zrobić?

  1. Ser:
    Do zmielonego sera dodać resztę składników i wszystko razem dobrze zmiksować.
  2. Ciasto:
    Z wszystkich składników zagnieść ciasto i formować cieniutkie wałeczki.
  3. Przekładanie:
    Na wysmarowaną blachę układać cienkie wałeczki z ciasta w odstępach ok.3/4 cm, a następnie wyłożyć na nie cienką warstwę sera. Znowu układać wałeczki (tym razem w odstępach) i pokryć serem, czynności powtarzać na przemian, aż do wykończenia sera i wałeczków. Górę ciasta pokryć ostatnią warstwą sera. Piec sernik w temp. 180 st. przez około godzinę.

SMACZNEGO!

Sernik w kropki – dodatkowe informacje

Gdy sernik pieczony jest na blaszce o podstawowych wymiarach tj. 36 cm x 24,5 cm, można dać więcej sera, wtedy będzie on wyższy i będzie miał więcej kropeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik szachownica
Następny przepis: Sernik w łatki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode