Sernik w kropki
Sernik w kropki to przepis, który z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich słodkoszów. Ten niezwykle atrakcyjny wizualnie deser jest równie smaczny, jak wygląda. Mimo że może wydawać się skomplikowany, jest to przepis prosty i satysfakcjonujący do przygotowania. Zaskocz rodzinę i przyjaciół tym niecodziennym wariacjom na temat klasycznego sernika. Delikatny, kremowy sernik z poziomkowymi kropkami to połączenie, które zachwyci każdego. Niezależnie od okazji, ten sernik jest doskonałym wyborem, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ser:
- 1,5 kg sera
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 0,75 kostki masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ciasto na wałeczki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 25 dag masła
Sernik w kropki – jak zrobić?
- Ser:
Do zmielonego sera dodać resztę składników i wszystko razem dobrze zmiksować. - Ciasto:
Z wszystkich składników zagnieść ciasto i formować cieniutkie wałeczki. - Przekładanie:
Na wysmarowaną blachę układać cienkie wałeczki z ciasta w odstępach ok.3/4 cm, a następnie wyłożyć na nie cienką warstwę sera. Znowu układać wałeczki (tym razem w odstępach) i pokryć serem, czynności powtarzać na przemian, aż do wykończenia sera i wałeczków. Górę ciasta pokryć ostatnią warstwą sera. Piec sernik w temp. 180 st. przez około godzinę.
SMACZNEGO!
Sernik w kropki – dodatkowe informacje
Gdy sernik pieczony jest na blaszce o podstawowych wymiarach tj. 36 cm x 24,5 cm, można dać więcej sera, wtedy będzie on wyższy i będzie miał więcej kropeczek.