Sernik szachownica
Oto przepis na unikalny i niezwykle smakowity Sernik Szachownica. Ta kreatywna odmiana tradycyjnego ciasta to idealny pomysł dla koneserów wyrafinowanych deserów, którzy poszukują nowych smaków. Sernik Szachownica nie tylko zachwyca estetyką wykonania i ciekawym designem, ale przede wszystkim wspaniałym połączeniem smaków. To jedno z popularnych ciast z repertuaru siostry Anastazji, której przepisy cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Dzięki unikalnej szachownicy z sera, ciasto to jest ozdobą każdego stołu. Choć wydaje się skomplikowane, odpowiednio przedstawiony przepis pozwoli uniknąć typowych błędów i stworzyć idealny sernik.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki dżemu z owoców leśnych
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- Masa serowa:
- 1,5 kg twarogu sernikowego
- 200 g masła
- 8 jajek
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 budynie śmietankowe
Sernik szachownica – jak zrobić?
- Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę, kakao oraz sodę a na koniec mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łopatki. Masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i kroimy po skosie na paski i szerokości ok. 2 cm.
- Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami ser i budynie i dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą serową za pomocą łopatki.
- Do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy co drugi pasek ciemnego ciasta.
- Przestrzenie między paskami ciemnego ciasta wypełniamy masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa układamy pozostałe paski ciemnego ciasta.
- W wolne przestrzenie wlewamy pozostałą masę serową. Odrobina masy pokrywamy także paski ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą i kroimy w kwadraty. Smacznego 🙂
Sernik szachownica – dodatkowe informacje
Ciasto murzynkowe można pokroić w poziome paski. Wtedy gotowy sernik najlepiej kroić po skosie. Używam kakao naturalne, które jest łagodniejsze niż extra ciemne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie)
Następny przepis: Sernik tylko z mascarpone