SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie)
Ciesz się tym smakowitym, aromatycznym Sernikiem Stracciatella z Wiśniami na Gryczanym Spodzie. Ten pyszny deser łączy w sobie delikatność aksamitnego sernika i intensywność smaku ciemnych wiśni, a wszystko to na chrupiącym spodzie z mąki gryczanej. Różnorodność smaków i konsystencji tego sernika z pewnością zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Znakomite połączenie słodkości i kwasowości, które sprawdzi się zarówno podczas uroczystego obiadu, jak i na codzienny deser. Oryginalność tego sernika z piaskiem zaskoczy i zachwyci twoich gości, a wyjątkowe połączenie składników sprawi, że ten przepis na pewno znajdzie się w twojej książce kucharskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 1,5 szklanki płatków gryczanych
- 50 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka kakao
- Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera (może być z wiaderka)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
- 200 ml śmietany 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- Dodatkowo:
- 1 słoiczek wiśni deserowych
Sernik straciatella z wiśniami (na gryczanym spodzie) – jak zrobić?
-
1.
Spód:
Płatki gryczane mielimy na miałko. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do zmielonych płatków dodajemy kakao, miód oraz roztopione masło. Mieszamy dokładnie łyżką. Otrzymanym „mokrym piaskiem” wylepiamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. -
2.
Masa serowa:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy budynie waniliowe. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu wrzucamy startą gorzką czekoladę i całość mieszamy, również delikatnie. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy łyżeczką wiśnie, tworząc kupki, a następnie za pomocą wykałaczki robimy okręgi lub ósemki. -
3.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Sernik Stracciatella z Wiśniami (na gryczanym spodzie) – Dodatkowe informacje
Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik staroploski prawdziwy
Następny przepis: Sernik szachownica