SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Sernik przekładany biszkoptem i polewą czekoladową to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którym zwykły sernik nie wystarcza. Dzięki biszkoptowi i czekoladowej polewie staje się wyrazistym deserem, który z pewnością nie umknie uwadze naszych gości. Połączenie delikatnego serka, puszystego biszkoptu i soczystej czekolady gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Przygotowanie tego sernika to czysta przyjemność, a efekt końcowy zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. To idealny deser na każdą okazję – urodziny, spotkania rodzinne czy przyjęcia dla przyjaciół. Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na sernik, ten zasługuje na Twoją uwagę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- BISZKOPT
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- otarta skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- POLEWA
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 2-3 łyżek wrzątku
- MASA SEROWA
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
Sernik przekładany biszkoptem i polewą czekoladową – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Biszkopt:
- Białka ubijam na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodaję cukier, dalej ubijając.
- Dodaję stopniowo żółtka, ubijam dalej.
- Na koniec wlewam sok z cytryny.
- Mąkę razem ze skórką z cytryny wsypuję do masy jajecznej, delikatnie mieszam.
- Piekę w formie o wymiarach 36×23 cm w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Studzę i następnie robię polewę.
-
Polewa:
- Masło roztapiam w rondelku i dodaję cukier puder.
- Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdejmuję z ognia, dosypuję kakao i mieszam aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek.
- Lekko studzę.
- Kolejno przygotowuję masę serową.
-
Masa serowa:
- Białka oddzielam od żółtek.
- Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.
- Dodaję twaróg, łyżka po łyżce, miksując.
- Następnie dodaję kremówkę i budyń. Całość miksuję.
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) mieszam z pianą z białek.
-
Wykończenie:
- Biszkopt przekrawam wzdłuż na pół.
- Połowę polewy czekoladowej wylewam na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki.
- Na to wylewam 3/4 masy serowej.
- Przykrywam drugą częścią biszkopta.
- Polewam pozostałą polewą czekoladową i resztą masy serowej.
- Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 60 minut.
- Po ostudzeniu, wkładam do lodówki.
- Najlepiej na całą noc.
Sernik przekładany biszkoptem – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.