SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Sernik przekładany biszkoptem i polewą czekoladową to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którym zwykły sernik nie wystarcza. Dzięki biszkoptowi i czekoladowej polewie staje się wyrazistym deserem, który z pewnością nie umknie uwadze naszych gości. Połączenie delikatnego serka, puszystego biszkoptu i soczystej czekolady gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Przygotowanie tego sernika to czysta przyjemność, a efekt końcowy zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. To idealny deser na każdą okazję – urodziny, spotkania rodzinne czy przyjęcia dla przyjaciół. Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na sernik, ten zasługuje na Twoją uwagę.

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • POLEWA
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 łyżek wrzątku
  • MASA SEROWA
  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

Sernik przekładany biszkoptem i polewą czekoladową – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt:

    • Białka ubijam na sztywną pianę.
    • Pod koniec ubijania dodaję cukier, dalej ubijając.
    • Dodaję stopniowo żółtka, ubijam dalej.
    • Na koniec wlewam sok z cytryny.
    • Mąkę razem ze skórką z cytryny wsypuję do masy jajecznej, delikatnie mieszam.
    • Piekę w formie o wymiarach 36×23 cm w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
    • Studzę i następnie robię polewę.
  2. Polewa:

    • Masło roztapiam w rondelku i dodaję cukier puder.
    • Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdejmuję z ognia, dosypuję kakao i mieszam aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek.
    • Lekko studzę.
    • Kolejno przygotowuję masę serową.
  3. Masa serowa:

    • Białka oddzielam od żółtek.
    • Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.
    • Dodaję twaróg, łyżka po łyżce, miksując.
    • Następnie dodaję kremówkę i budyń. Całość miksuję.
    • Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    • Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) mieszam z pianą z białek.
  4. Wykończenie:

    • Biszkopt przekrawam wzdłuż na pół.
    • Połowę polewy czekoladowej wylewam na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki.
    • Na to wylewam 3/4 masy serowej.
    • Przykrywam drugą częścią biszkopta.
    • Polewam pozostałą polewą czekoladową i resztą masy serowej.
    • Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 60 minut.
    • Po ostudzeniu, wkładam do lodówki.
    • Najlepiej na całą noc.

Sernik przekładany biszkoptem – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik pistacjowy
Następny przepis: Sernik przekładany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode