Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Czym jest sernik papieski? To nic innego jak wyjątkowy przepis na ciasto, które ma swoje korzenie we Lwowie. Co więcej, przepis ma w sobie pewną nutkę tajemniczości, gdyż jest starannie chroniony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dziś chcemy podzielić się z Wami wersją tego przepisu, której jednym z elementów jest kajmak – dodatek, który nadaje sernikowi niepowtarzalnego, kremowego smaku. Do tego słonecznik, który dodaje ciastu chrupkości. Rezultat? Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem – wyjątkowy deser, który zachwyci każdego smakosza. Bez wątpienia jest to przepis godny królewskiego stołu.

Składniki:

  • Kruchy spód
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego – opcjonalnie
  • ok. ¾ kostki masła lub margaryny – kostka 250 g
  • 1 jajko
  • Masa serowa
  • 1400 g twarogu sernikowego – użyłam 1 kg sera z wiaderka, a reszta to twaróg w kostce półtłusty
  • 300 g cukru
  • 250 ml śmietany kwaśnej – gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka – białka wykorzystasz do bezy orzechowej
  • 250 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego – opakowanie = 20 g, budyń bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Beza orzechowa
  • 6 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka kaszy manny – możesz zastąpić bułką tartą
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • Krem kajmakowy
  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 200 g masła
  • Prażony słonecznik
  • 200 g ziaren łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Kruchy spód
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  2. 2.
    Masa serowa
    Całe jajka oraz żółtka z cukrem ubij mikserem krótko, do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Dodaj twaróg z wiaderka oraz twaróg w kostkach dobrze rozgnieciony widelcem (możesz też pomóc sobie blenderem, żeby twaróg nie miał grudek), wymieszaj mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Następnie wlej olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną (najlepiej użyć trzepaczki rózgowej do wymieszania budyni i mąki w mleku, unikniesz grudek), całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Piecz przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.
  3. 3.
    Beza orzechowa
    Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
    Ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
    Na koniec dodaj orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
    Podpieczony sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmaruj i wrzuć z powrotem do piekarnika.
    Piecz jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C, następnie wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.
    Gdy sernik wystygnie wstaw go na noc do lodówki.
  4. 4.
    Krem kajmakowy
    Kajmak i masło muszą być w temp. pokojowej.
    Masło ubij mikserem na puch, następnie wrzucaj po jednej łyżce masy kajmakowej stopniowo i miksuj do połączenia.
    Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na zimnej bezie orzechowej i wstaw do lodówki.
  5. 5.
    Prażony słonecznik
    Na rozgrzanej patelni roztop masło z cukrem, wrzuć ziarna słonecznika, wymieszaj i praż na złotawy kolor.
    Odstaw do całkowitego wystygnięcia, następnie posyp wierzch sernika, delikatnie uklepując dłonią.

Porady – Dodatkowe informacje

Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem można przechowywać w lodówce, aby zachować świeżość i smak przez 2-3 dni.

Pozostałe żółtka z bezy orzechowej można wykorzystać do przygotowania kruchych ciasteczek z maszynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik nowojorski z sera twarogowego
Następny przepis: Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode