Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem
Czym jest sernik papieski? To nic innego jak wyjątkowy przepis na ciasto, które ma swoje korzenie we Lwowie. Co więcej, przepis ma w sobie pewną nutkę tajemniczości, gdyż jest starannie chroniony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dziś chcemy podzielić się z Wami wersją tego przepisu, której jednym z elementów jest kajmak – dodatek, który nadaje sernikowi niepowtarzalnego, kremowego smaku. Do tego słonecznik, który dodaje ciastu chrupkości. Rezultat? Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem – wyjątkowy deser, który zachwyci każdego smakosza. Bez wątpienia jest to przepis godny królewskiego stołu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruchy spód
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego – opcjonalnie
- ok. ¾ kostki masła lub margaryny – kostka 250 g
- 1 jajko
- Masa serowa
- 1400 g twarogu sernikowego – użyłam 1 kg sera z wiaderka, a reszta to twaróg w kostce półtłusty
- 300 g cukru
- 250 ml śmietany kwaśnej – gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka – białka wykorzystasz do bezy orzechowej
- 250 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego – opakowanie = 20 g, budyń bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Beza orzechowa
- 6 białek
- 5 łyżek cukru
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżka kaszy manny – możesz zastąpić bułką tartą
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- Krem kajmakowy
- 1 puszka gotowego kajmaku
- 200 g masła
- Prażony słonecznik
- 200 g ziaren łuskanego słonecznika
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem – jak zrobić?
-
1.
Kruchy spód
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. -
2.
Masa serowa
Całe jajka oraz żółtka z cukrem ubij mikserem krótko, do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Dodaj twaróg z wiaderka oraz twaróg w kostkach dobrze rozgnieciony widelcem (możesz też pomóc sobie blenderem, żeby twaróg nie miał grudek), wymieszaj mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
Następnie wlej olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną (najlepiej użyć trzepaczki rózgowej do wymieszania budyni i mąki w mleku, unikniesz grudek), całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu. -
3.
Beza orzechowa
Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
Na koniec dodaj orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
Podpieczony sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmaruj i wrzuć z powrotem do piekarnika.
Piecz jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C, następnie wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.
Gdy sernik wystygnie wstaw go na noc do lodówki. -
4.
Krem kajmakowy
Kajmak i masło muszą być w temp. pokojowej.
Masło ubij mikserem na puch, następnie wrzucaj po jednej łyżce masy kajmakowej stopniowo i miksuj do połączenia.
Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na zimnej bezie orzechowej i wstaw do lodówki. -
5.
Prażony słonecznik
Na rozgrzanej patelni roztop masło z cukrem, wrzuć ziarna słonecznika, wymieszaj i praż na złotawy kolor.
Odstaw do całkowitego wystygnięcia, następnie posyp wierzch sernika, delikatnie uklepując dłonią.
Porady – Dodatkowe informacje
Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem można przechowywać w lodówce, aby zachować świeżość i smak przez 2-3 dni.
Pozostałe żółtka z bezy orzechowej można wykorzystać do przygotowania kruchych ciasteczek z maszynki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik nowojorski z sera twarogowego
Następny przepis: Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną