Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami to wyjątkowy przysmak, wyróżniający się nie tylko swoim smakiem, ale również prezentacją. Wykonanie ciasta jest proste i łatwe do przygotowania dla wszystkich, niezależnie od poziomu umiejętności w kuchni. Tradycyjny sernik na kruchym spodzie to doskonała propozycja na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go na inne okazje. Kruchy, ciemny spód to podstawa tego pysznego sernika, który na pewno zachwyci swoim smakiem. Ten tani przepis na sernik na kruchym spodzie będzie dobrym punktem wyjścia dla kogoś, kto szuka prostego i szybkiego sposobu na przygotowanie ciasta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami
- na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¼ kostki margaryny
- ¼ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na ser:
- 1 kg sera
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ kostki masła
- 1 cytryna
- rodzynki
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami – jak zrobić?
-
1.
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami – przepis: Zaczynam od przygotowania ciasta na spód do sernika. Następnie mąkę z cukrem i margaryną należy przesiać i dodać śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy zmieszać w miseczce i dodać do przesianej mąki. Następnie trzeba szybko zagnieść ciasto, które wykładam na blaszkę. Kruchy spód do sernika w całości nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut, żeby trochę wyrosło. Ciasto kruche do sernika piekę aż do uzyskania złotego koloru. -
2.
W tym czasie trzeba ubić białka, następnie utrzeć żółtka z cukrem i masłem i stopniowo dodawać ser (jeżeli kupimy taki w kostkach, należy go uprzednio zmielić dwukrotnie) cały czas miksując. Kolejno dodać mąkę i rodzynki namoczone w soku z cytryny razem z sokiem i wymieszać już łopatką, następnie dodać ubite białka. Całość trzeba delikatnie raz jeszcze wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec przełożyć na upieczone wcześniej ciasto i wstawić do piekarnika na kolejne 45-50 minut w temperaturze 180 °C. Pyszny sernik na kruchym spodzie należy odstawić do ostygnięcia.
Porady – dodatkowe informacje
Warto wiedzieć, że sernik na kruchym spodzie może być dodatkowo aromatyzowany kandyzowaną skórką pomarańczową, ekstraktem waniliowym albo suszoną żurawiną. W szczególności jeżeli nie lubimy rodzynek, to możemy zamienić je na inne bakalie. Wybrane dodatki można namoczyć na przykład w rumie, koniaku albo domowej nalewce. Przed wrzuceniem do masy serowej warto odcisnąć rodzynki lub żurawinę i oprószyć je mąką ziemniaczaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na kremówce
Następny przepis: Sernik na korzennym spodzie