Sernik Łzy Wałęsy

Sernik Łzy Wałęsy

Sernik Łzy Wałęsy to wyjątkowy deser, który z pewnością zaskoczy i zadowoli nie tylko wielbicieli tradycyjnych polskich wypieków, ale i poszukiwaczy kulinarnych nowości. Kluczowym składnikiem tej niebanalnej słodkości jest krokodyle łzy nalewka, która nadaje mu wyrazistego, nietuzinkowego smaku. Nazwa przepisu odnosi się do znanego postaci historycznej – Lecha Wałęsy, nadając całości lekkiego, humorystycznego tonu. Ten sernik to połączenie śmiesznego z groźnym, tradycyjnego z nowoczesnym. Choć oparty na klasycznym serniku, dzięki zastosowaniu nietypowych składników, Sernik Łzy Wałęsy to coś więcej niż tylko deser – to prawdziwa kulinarna podróż!

Składniki:

  • Spód:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecała szklanka cukru
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego uprzednio twarogu
  • 1 szklanka mleka
  • duży budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 całe jaja
  • 3 żółtka
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Sernik „łzy wałęsy” – jak zrobić?

  1. 1.

    Spód:

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do naczynia. Dodać masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto. Schować na ok 15 min do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dokładnie tłuszczem, wykleić formę zmrożonym ciastem.

  2. 2.

    Masa serowa:

    Do miski włożyć zmielony trzykrotnie twaróg, dodać jaja i żółtka, zmiksować na niskich obrotach miksera, dodawać mleko, budyń, olej, cukier puder, cukier wanilinowy, sok z cytryny, cały czas miksując. Masy wylać na spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 1 godzinę.

  3. 3.

    Pianka:

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, wyłożyć na pieczony już przez godzinę sernik, piec jeszcze przez ok 10 minut, aż do ścięcia się piany z białek.

Sernik Łzy Wałęsy – dodatkowe informacje

Można kupić od razu zmielony trzykrotnie twaróg.

Mleko dodawać do sera powoli, gdyż każdy ser jest inny. Masa powinna być trochę rzadka, ale nie należy też przesadzić z jego ilością.

Piany z białek nie podsuszać na bezę, bo krople nie pojawią się.

Gdy „łzy” nie chcą się pojawić, polecam przykryć miską jeszcze ciepłe ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik lany
Następny przepis: Sernik limonkowy na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode