Sernik Łzy Wałęsy
Składniki:
- Spód:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecała szklanka cukru
- Masa serowa:
- 1 kg zmielonego uprzednio twarogu
- 1 szklanka mleka
- duży budyń waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- sok z 1 cytryny
- 2 całe jaja
- 3 żółtka
- Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Sernik „łzy wałęsy” – jak zrobić?
-
1.
Spód:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do naczynia. Dodać masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto. Schować na ok 15 min do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dokładnie tłuszczem, wykleić formę zmrożonym ciastem.
-
2.
Masa serowa:
Do miski włożyć zmielony trzykrotnie twaróg, dodać jaja i żółtka, zmiksować na niskich obrotach miksera, dodawać mleko, budyń, olej, cukier puder, cukier wanilinowy, sok z cytryny, cały czas miksując. Masy wylać na spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 1 godzinę.
-
3.
Pianka:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, wyłożyć na pieczony już przez godzinę sernik, piec jeszcze przez ok 10 minut, aż do ścięcia się piany z białek.
Sernik Łzy Wałęsy – dodatkowe informacje
Można kupić od razu zmielony trzykrotnie twaróg.
Mleko dodawać do sera powoli, gdyż każdy ser jest inny. Masa powinna być trochę rzadka, ale nie należy też przesadzić z jego ilością.
Piany z białek nie podsuszać na bezę, bo krople nie pojawią się.
Gdy „łzy” nie chcą się pojawić, polecam przykryć miską jeszcze ciepłe ciasto.