Sernik lany

Sernik lany

Przedstawiam przepis na niezwykle aromatyczny Sernik lany, który przyciąga swoim eleganckim wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Jego unikalna konsystencja oraz intensywny smak sprawia, że idealnie sprawdzi się jako deser na specjalne okazje. Sernik lany to doskonała propozycja zarówno dla miłośników tradycyjnych serników, jak i dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Nota waniliowa, delikatne śmietankowe nuty i kremowy serek tworzą harmonijną kompozycję, którą trudno jest oprzeć się. Nic dziwnego, że ten ciasto jest jednym z najchętniej przygotowywanych w domach na całym świecie.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 2/3 szklanki cukru, 2 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min).
  • Masa: 1 kg twarogu w kubełku, 1 i 3/4 szklanki mleka, 0,5 szklanki oliwy, 1 szklanka cukru, 2 budynie waniliowe ewentualnie śmietankowe, 4 żółtka, 2 całe jajka.

Sernik lany – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sypkie budynie. W osobnym naczyniu 2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy mikserem ze szklanką cukru. Dodajemy do masy serowej, wlewamy mleko i miksujemy. Formę smarujemy tłuszczem wykładamy papierem do pieczenia, wysoko wyklejamy ciastem, wlewamy masę serową. Pieczemy 50 min w 175 stopniach. Z 4 białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15 min.

Sernik lany – dodatkowe informacje

Masa będzie wydawała się bardzo wodnista ale nie należy się tym przejmować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik lekki jak chmurka
Następny przepis: Sernik Łzy Wałęsy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode