SERNIK KRÓLEWSKI Z BRZOSKWINIAMI

SERNIK KRÓLEWSKI Z BRZOSKWINIAMI

Zapraszamy do odkrycia naszego figlarnie słodkiego, królewskiego przepisu – Sernik Królewski z Brzoskwiniami. Ten sernik to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca klasyczną, aksamitną kremowość sernika z soczystą słodyczą brzoskwiń. Wyrafinowany i elegancki, o bogatym smaku i aromacie, idealny na każdą specjalną okazję. Składa się z prostych składników, które połączone razem tworzą kulinarny majstersztyk. Sernik Królewski z Brzoskwiniami to doskonały deser na każdy sezon, ponieważ możesz używać świeżych brzoskwiń latem, a konserwowych przez resztę roku. Bez wątpienia zachwyci każdego, kto go spróbuje. Ten przepis sprawi, że sernik z brzoskwiniami stanie się nowym ulubieńcem na twoim stole.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 100 g masła miękkiego
  • DODATKOWO:
  • Puszka brzoskwiń

Sernik królewski z brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. Na początku zrobimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, wbijamy jajko i dodajemy masło. Masło najlepiej jest pokroić w kostkę. Całość zagniatamy do połączenia się składników. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy jedną część ciasta.
  3. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Kolejno wsypujemy proszek budyniowy i cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ser partiami i miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  4. Blaszkę o wymiarach 26×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jedną cześć ciasta. Możemy ciasto rozwałkować lub układać kawałkami. Jeżeli obawiamy się, że sernik się nie dopiecze, możemy najpierw spód ciasta podpiec około 15-20 minut.
  5. Na to wlewamy masę serową.
  6. Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na masie serowej.
  7. Na koniec wykładamy ciemne ciasto. Ja wykładałam dzieląc ciasto na małe kawałki, ale możemy również zetrzeć na tarce.
  8. Tak przygotowany sernik pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach góra dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

Sernik królewski z brzoskwiniami przepis, sernik królewski z brzoskwiniami

SERNIK KRÓLEWSKI Z BRZOSKWINIAMI – dodatkowe informacje

Sernik królewski z brzoskwiniami to pyszne i wyjątkowe danie, które może być idealnym deserem na różne okazje. Aby dodać mu dodatkowego smaku, możemy posypać go delikatnie cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. Sernik ten jest bardzo smaczny i często jest przygotowywany na specjalne okazje, takie jak urodziny czy święta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik „krople rosy”
Następny przepis: Sernik lany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode