Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik krakowski to autentyczna perełka wśród słodkości. Ten oto przepis pozwoli na stworzenie sernika o cudownie delikatnym wnętrzu i charakterystycznym, rumianym wyglądzie. Każdy kęs to niemalże ceremonia zanurzania się w niezmierzonym bogactwie tradycyjnych smaków. Perfekcyjna konsystencja i niepowtarzalny smak sprawiają, że sernik krakowski to propozycja dla wszystkich – miłośników tradycyjnego wypieku, ale także tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastami. Bez względu na to, czy jesteś zwolennikiem sernika z kratką czy tradycyjnego, to przepis na sernik krakowski z całą pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • Masa serowa na sernik krakowski:
  • 1 kg białego tłustego sera
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
  • skórka starta z jednej cytryny
  • Ciasto na sernik krakowski:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • sól

Sernik krakowski – jak zrobić?

  • Sernik krakowski:
    1. Zagnieść ciasto kruche, włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min. Rodzynki namoczyć we wrzątku na ok. 20 min.
    2. Dwukrotnie zmielony w maszynce do mięsa ser, przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wsypać cukier i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.
    3. Rozbite jajka rozdzielić. Żółtka kolejno dodawać do sera, dokładnie mieszając robotem. Miękkie masło dodać do masy serowej, dobrze połączyć. Ubite na sztywną pianę białka ostrożnie dodawać do masy, następnie wsypać odsączone rodzynki, skórkę kandyzowaną i skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (ja wałkuję przez folię spożywczą). Odciąć 1/4 placka, schować do lodówki, później pokroić w 1 cm paski. Pozostały placek wyłożyć na natłuszczoną blachę, podpiec 10-15 min. Po tym czasie wylać masę serową, na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta. Paski posmarować rozbełtanym żółtkiem.
    5. Piec 60-70 min w 170 st. C.
    6. Sernik krakowski gotowy. SMACZNEGO!

Pyszny sernik krakowski – dodatkowe informacje

Sernik krakowski studzimy w piekarniku przez co najmniej godzinę. Po wystudzeniu sernik krakowski można polać lukrem. Innym pomysłem jest zrobienie polewy czekoladowej. Dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich ciast, polecam lukier cytrynowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową
Następny przepis: Sernik królewski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode