Sernik kawowo – chałwowy z frużeliną wiśniową
Sernik kawowo-chałwowy z frużeliną wiśniową to istny festiwal smaków. Sernikowe ciasto o silnym, wyrazistym aromacie kawy i chałwy zostaje przełamane delikatną kwasowością domowej frużeliny wiśniowej. Propozycja jest idealna dla tych, którzy lubią połączenie słodkiego z lekko kwaskowatym. Spróbuj zrobić ten sernik na specjalną okazję lub zaskocz swoich gości niepowtarzalnym smakiem na niedzielnym deserze. Miłośnicy kawy, chałwy i wiśni na pewno będą zachwyceni. A dla osób, które nie są przekonane do sernika z kawą i chałwą, ten przepis może zaskakująco zrewolucjonizować ich podejście.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 100 g herbatników
- 2-3 łyżki masła
- 50 g chałwy (np. waniliowej)
- Masa serowa:
- 300 g chałwy np. waniliowej
- 100 ml mocnej kawy* (zaparzone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 kg sera w wiaderku
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru pudru
- 5 jajek
- Dodatkowo:
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 słoiczek frużeliny wiśniowej
Sernik kawowo – chałwowy z frużeliną wiśniową – jak zrobić?
- Chałwę kruszymy i przekładamy do rondelka, dodajemy zaparzoną kawę i kremówkę. Podgrzewamy często mieszając, aż do rozpuszczenia chałwy. Odstawiamy z ognia, studzimy.
- Herbatniki kruszymy dodajemy masło,chałwę i mieszamy. Masę równo przekładamy do tortownicy lub blachy o wymiarach 22 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser przekładamy do większej miski, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy mikserem na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną mieszankę kawowo-chałwową. Masę ostrożnie wylewamy na herbatnikowy sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 C grzanie góra i dół. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut.
- Po danym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Formę z sernikiem ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 120 stopniach C. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy do lodówki i tam przechowujemy. Przed podaniem na wierzch wykładamy frużelinę wiśniową.
Sernik kawowo-chałwowy z frużeliną wiśniową – dodatkowe informacje
Kofeinową kawę można zastąpić kawą bezkofeinową lub zbożową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik kaszubski najlepszy
Następny przepis: Sernik krakowski