Sernik kaszubski najlepszy
Sernik kaszubski to niepowtarzalne połączenie klasycznej słodyczy z tradycją polskiego północnego regionu. Ta niezwykła odmiana popularnego ciasta zawiera w swoim składzie nietypowy składnik – ziemniaki, które nadają mu wyjątkowej, miękkiej konsystencji. Receptura została przekazywana z pokolenia na pokolenie przez najlepsze gospodynie Kaszub. Sernik kaszubski, czyli najlepszy sernik, to prawdziwy przysmak, który zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki swojej unikalności, sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, jak i podczas klasycznego, codziennego deseru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg zmielonego tłustego sera
- 1 kostka masła o zawartości 82%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 jaj
- 3 duże ziemniaki
Sernik kaszubski najlepszy – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy.
- Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy.
- Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach.
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku aby nie opadł. Letni wyjmujemy z piekarnika.
- Studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy karmelem, wiórkami lub gorzką czekoladą.
Słowa kluczowe: kaszubski sernik z ziemniakami, najpyszniejszy sernik.
xxxx – dodatkowe informacje
Sernik kaszubski najlepszy
Mój sernik ucierałam drewnianą pałką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik karaibski na orzechowym spodzie
Następny przepis: Sernik karmelowy z migdałami na ciasteczkowym spodzie