Sernik kaszubski najlepszy

Sernik kaszubski najlepszy

Sernik kaszubski to niepowtarzalne połączenie klasycznej słodyczy z tradycją polskiego północnego regionu. Ta niezwykła odmiana popularnego ciasta zawiera w swoim składzie nietypowy składnik – ziemniaki, które nadają mu wyjątkowej, miękkiej konsystencji. Receptura została przekazywana z pokolenia na pokolenie przez najlepsze gospodynie Kaszub. Sernik kaszubski, czyli najlepszy sernik, to prawdziwy przysmak, który zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki swojej unikalności, sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, jak i podczas klasycznego, codziennego deseru.

Składniki:

  • 1 kg zmielonego tłustego sera
  • 1 kostka masła o zawartości 82%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 jaj
  • 3 duże ziemniaki

Sernik kaszubski najlepszy – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy.
  4. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy.
  5. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier wystawał ponad rant ok 3-4 cm. Pieczemy 1,5 godziny w 175 stopniach.
  6. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku aby nie opadł. Letni wyjmujemy z piekarnika.
  7. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy karmelem, wiórkami lub gorzką czekoladą.

Słowa kluczowe: kaszubski sernik z ziemniakami, najpyszniejszy sernik.

xxxx – dodatkowe informacje

Sernik kaszubski najlepszy

Mój sernik ucierałam drewnianą pałką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik karaibski na orzechowym spodzie
Następny przepis: Sernik karmelowy z migdałami na ciasteczkowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode