SERNIK ISAURA.
Sernik Isaura to specjalny wariant tradycyjnej wersji deseru, który powstał w sercach wielu smakoszy na świecie. Popularność tego deseru jest taka, że jak tylko słyszysz jego nazwę, od razu cieszysz się na myśl o delikatnym i aksamitnym smaku sera na kremowym cieście. Zastosowanie specjalnej techniki wypieku powoduje, że ten sernik jest niesamowicie puszysty i lekki jak chmurka. Wzmacnia to unikalne wrażenie kulinarne, które otrzymasz po zjedzeniu kawałka tego ciasta. Kompozycja smaku jest niezrównana, co czyni go jednym z najbardziej pożądanych deserów. Przygotujcie się na niezapomnianą podróż kulinarną z sernikiem Isaura.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Sernik isaura – jak zrobić?
- 1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotuj razem. Odlej dobre pół szklanki na polewę. Oddziel żółtka od białek. Do reszty masy dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno, delikatnie wmieszaj do powstałego ciasta. Natłuszczoną blaszkę (24×28) wysyp mąką, wlej ciasto, a na nie nałóż masę serową.
- 2. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka. Następnie połącz z białym serem (u mnie był to niemielony chudy twaróg), dodaj wiórki. Tak powstałą masę wlej na surowe czekoladowe ciasto.
- 3. Sernik wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 60 minut. Po wystudzeniu posmaruj go pozostałą masą czekoladową i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby polewa stwardniała.
SERNIK ISAURA – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki ciasta i masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik gotowany z herbatnikami
Następny przepis: Sernik idealny