Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Pochwal się swoimi zdolnościami cukierniczymi dzięki temu zapierającemu dech w piersiach przepisowi. Sernik z truskawkami na biszkopcie to niezwykła kombinacja, która zawsze zachwyca. Tym razem jednak zabierzemy Was na nowy poziom smaku, dodając elementy kakao do biszkoptu i dodając subtelną nutę malinową do kremu. Końcowy produkt to bajecznie smaczna i bogato zdobiona uczta dla oka, zachwycająca każdego, kto ma szczęście jej spróbować. Ten kreatywny wariant tradycyjnej potrawy to idealny sposób na pokazanie, jak wiele można zrobić z prostych, przetworzonych składników. Spróbuj i na pewno się nie zawiedziesz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sernik:
  • 1 kg sera
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki nalewki malinowej
  • Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg truskawek
  • Polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową – jak zrobić?

  1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
  3. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i całość dokładnie miksujemy. 1/3 kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie kładziemy upieczony i ostudzony sernik i smarujemy go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównujemy brzegi nożem). Wstawiamy do lodówki.
  4. Galaretka: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy i wylewamy na krem, którym posmarowany jest sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  5. Górny blat biszkoptu smarujemy od spodu pozostałym kremem i przekładamy na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Użyłam nalewki malinowej wg tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/malinowa-nalewka-z-piwem-2, ale można użyć innej domowej lub kupnej.

Galaretki można rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody (800-900 ml), jednak ja nie lubię takiej mocno ściętej i rozpuszczam galaretkę wg przepisu na opakowaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik idealny
Następny przepis: Sernik jagodowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode