Sernik czekoladowo-waniliowy

Sernik czekoladowo-waniliowy

Sernik czekoladowo-waniliowy to wyjątkowo smakowite połączenie dwóch klasycznych i ulubionych smaków. Sernik, z jego delikatną, kremową konsystencją doskonale komponuje się z głębokim smakiem czekolady i aromatem wanilii. Idealny przepis dla wielbicieli tradycyjnych słodkości z nowoczesnym twistem. Ten sernik wyjątkowo dobrze smakuje podany na zimno, co podkreśla jego gładką teksturę i intensywny smak. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy bądź wyjątkowy deser na specjalną okazję. Dzięki swojemu wytwornemu wyglądowi i podwójnemu smakowi, sernik czekoladowo-waniliowy na pewno zachwyci wszystkich gości.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera (twarogu)
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • szklanka śmietany
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • budyń waniliowy
  • budyń czekoladowy
  • tabliczka białej i deserowej czekolady do dekoracji

Sernik czekoladowo-waniliowy – jak zrobić?

  1. Kruche ciasto: masło posiekać, zagnieść z mąką, cukrem, jajkami i solą. Włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Ponakłuwać widelcem. Piec 12 min. w temp. 185 stopni.
  2. Masa serowa: twaróg zmiksować ze śmietaną, żółtkami i cukrem. Dodać ubitą z białek pianę, delikatnie połączyć. Masę podzielić na pół. Jedną część wymieszać ze stopioną, ostudzoną gorzką czekoladą i budyniem czekoladowym, drugą z budyniem waniliowym.
  3. Obie masy układać na przemian na podpieczonym spodzie. Lekko zamieszać widelcem. Piec godzinę w temp. 160 stopni. Wierzch polać stopionymi czekoladami.

Sernik czekoladowo-waniliowy – dodatkowe informacje

Według upodobań i uznania można dodać bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik czekoladowy
Następny przepis: sernik czekoladowo-bananowy (na zimno)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode