Sernik czekoladowo-waniliowy
Sernik czekoladowo-waniliowy to wyjątkowo smakowite połączenie dwóch klasycznych i ulubionych smaków. Sernik, z jego delikatną, kremową konsystencją doskonale komponuje się z głębokim smakiem czekolady i aromatem wanilii. Idealny przepis dla wielbicieli tradycyjnych słodkości z nowoczesnym twistem. Ten sernik wyjątkowo dobrze smakuje podany na zimno, co podkreśla jego gładką teksturę i intensywny smak. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy bądź wyjątkowy deser na specjalną okazję. Dzięki swojemu wytwornemu wyglądowi i podwójnemu smakowi, sernik czekoladowo-waniliowy na pewno zachwyci wszystkich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 10 dkg masła
- 3 łyżki cukru
- jajko
- szczypta soli
- Masa serowa:
- 1 kg białego sera (twarogu)
- 3 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- szklanka śmietany
- tabliczka gorzkiej czekolady
- budyń waniliowy
- budyń czekoladowy
- tabliczka białej i deserowej czekolady do dekoracji
Sernik czekoladowo-waniliowy – jak zrobić?
- Kruche ciasto: masło posiekać, zagnieść z mąką, cukrem, jajkami i solą. Włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Ponakłuwać widelcem. Piec 12 min. w temp. 185 stopni.
- Masa serowa: twaróg zmiksować ze śmietaną, żółtkami i cukrem. Dodać ubitą z białek pianę, delikatnie połączyć. Masę podzielić na pół. Jedną część wymieszać ze stopioną, ostudzoną gorzką czekoladą i budyniem czekoladowym, drugą z budyniem waniliowym.
- Obie masy układać na przemian na podpieczonym spodzie. Lekko zamieszać widelcem. Piec godzinę w temp. 160 stopni. Wierzch polać stopionymi czekoladami.
Sernik czekoladowo-waniliowy – dodatkowe informacje
Według upodobań i uznania można dodać bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sernik czekoladowy
Następny przepis: sernik czekoladowo-bananowy (na zimno)