sernik czekoladowo-bananowy (na zimno)
Chcesz zaskoczyć gości wyjątkowym deserem? Spróbuj sernika czekoladowo-bananowego na zimno. Jego delikatna, aksamitna konsystencja doskonale komponuje się z intensywnym smakiem gorzkiej czekolady i egzotycznym akcentem banana. Ten sernik to nie tylko oszałamiająca uczta dla podniebienia, ale i doskonałe rozwiązanie na gorące, letnie dni, kiedy nie mamy ochoty na używanie piekarnika. Dzięki unikalnej kombinacji składników sernik czekoladowo-bananowy na zimno jest prawdziwą gratką dla miłośników słodkości i alternatywą dla tradycyjnych wypieków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- tortownica 26 cm
- na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- na warstwy serowe:
- 1 kg sera wiaderkowego
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (jeśli używamy rzadszego sera to trzeba więcej żelatyny)
- 3 banany
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- na wierzch:
- 2-3 banany
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Sernik czekoladowo-bananowy (na zimno) – jak zrobić?
- Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec około 20 minut w 170*C. Wystudzić.
- Ser podzielić na połowę. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser zmiksować z połową cukru pudru i rozpuszczoną czekoladą. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i wymieszać z masą czekoladową. Wylać na biszkopt i odstawić do wystudzenia.
- Trzy banany zmiksować blenderem na mus. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Ser wymieszać z bananami i resztą cukru pudru. Dodać wystudzona galaretkę i wymieszać. Wylać na stężałą masę czekoladową. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy masa zastygnie na wierzchu ułożyć plasterki bananów i zalać tężejącą galaretką.
Źródło: Sernik bananowy na zimno
sernik czekoladowo-bananowy (na zimno) – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce i kroić na drugi dzień po zrobieniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik czekoladowo-waniliowy
Następny przepis: Sernik czekoladowy z wiśniami