Sernik Biały puch
Niniejszy przepis na sernik Biały puch jest idealnym wyborem dla wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Ten puszysty, delikatny deser charakteryzuje lekka, jedwabista masa serowa i orzeźwiający smak. Używając najprostszych składników, możemy stworzyć prawdziwie królewskie danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Biały sernik, jak sugeruje nazwa, sprawia wrażenie delikatnej pianki, roztapiając się w ustach, jest prawdziwą ucztą dla smakoszy. Idealny na specjalne okazje, ale również jako codzienny deser, zawsze zaskakuje swoją doskonałością. Chociaż sernik Biały puch można przygotować na wiele sposobów, ten konkretny przepis jest wyjątkowo łatwy i skuteczny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 300 g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Warstwa serowa:
- 1 kg sera mielonego w wiaderku
- 12 białek
- 400 g cukru
- 200 g masła
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sernik biały puch – jak zrobić?
-
1.
1. Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier puder i proszek do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podzielić na 3 części, dwie z nich wyłożyć na dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 32×21 cm, a trzecią część włożyć do zamrażarki (będzie się lepiej ścierało na wierzch sernika). Piec 20 minut w 180°C. -
2.
2. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Do sera dodać resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch masy serowej zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Sernik Biały puch – dodatkowe informacje
Jeśli jajka są małe, trzeba dać więcej białek, ok. 14-16 sztuk. Ciasto jest dość maziste ale dzięki temu bardzo kruche po upieczeniu. Ja wykładając go radzę sobie w ten sposób, że wykładam potrzebną porcję ciasta, posypuję lekko mąką i dłonie lub mały wałeczek, zanurzam co chwilę w mące i wtedy ładnie się rozprowadza. Radzę nie dodawać więcej mąki bezpośrednio do ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SERNIK BEZGLUTENOWY NA KRUCHYM SPODZIE JAGLANYM
Następny przepis: Sernik cappuccino bez pieczenia