SERNIK bez SERA
Sernik bez sera na herbatnikach to przepis, który na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwy do wykonania. Jakże bowiem stworzyć ciasto o smaku sernika, bez posiadania w składnikach serka? To jednak możliwe, a wynik zachwyci – lekka i kremowa masa, nieodparcie przypominająca klasyczną wersję. Ten niekonwencjonalny wypiek to idealna propozycja dla tych, którzy mają nietolerancje pokarmowe lub po prostu szukają zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych wypieków. Zaskocz swoich gości i wypróbuj wielką magię wypieków bez używania typowych składników!
admin
Składniki:
- herbatniki – duże opakowanie (około 250 g), u mnie zbożowe
- 100 g masła
- 30 dag cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju
- 600 g śmietany 12%
- 200 g jogurtu naturalnego, u mnie zott
- 2 budynie śmietankowe
- 1 cukier migdałowy
- 5 jaj
Sernik bez sera – jak zrobić?
- Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć lub zmielić w blenderze, wymieszać z masłem – powinna powstać konsystencja mokrego piasku (odrobinę pokruszonych herbatników zostawić do posypania).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dno dać „piasek” z herbatników.
- Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru. Dodać śmietanę, jogurt, budyń-proszek, olej i zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier puder i cukier migdałowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przełożyć do tortownicy.
- Posypać pozostawionymi herbatnikami.
- Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni i 10 minut w temperaturze 160 stopni. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia.
- Ciasto pozostawić w środku do całkowitego ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Sernik bez sera na herbatnikach.
xxxx – dodatkowe informacje
SERNIK bez SERA można zrobić z samego jogurtu, lub z samej śmietany.