SERNIK bez SERA

SERNIK bez SERA

Sernik bez sera na herbatnikach to przepis, który na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwy do wykonania. Jakże bowiem stworzyć ciasto o smaku sernika, bez posiadania w składnikach serka? To jednak możliwe, a wynik zachwyci – lekka i kremowa masa, nieodparcie przypominająca klasyczną wersję. Ten niekonwencjonalny wypiek to idealna propozycja dla tych, którzy mają nietolerancje pokarmowe lub po prostu szukają zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych wypieków. Zaskocz swoich gości i wypróbuj wielką magię wypieków bez używania typowych składników!

Składniki:

  • herbatniki – duże opakowanie (około 250 g), u mnie zbożowe
  • 100 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 600 g śmietany 12%
  • 200 g jogurtu naturalnego, u mnie zott
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier migdałowy
  • 5 jaj

Sernik bez sera – jak zrobić?

  1. Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć lub zmielić w blenderze, wymieszać z masłem – powinna powstać konsystencja mokrego piasku (odrobinę pokruszonych herbatników zostawić do posypania).
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dno dać „piasek” z herbatników.
  3. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru. Dodać śmietanę, jogurt, budyń-proszek, olej i zmiksować.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier puder i cukier migdałowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przełożyć do tortownicy.
  5. Posypać pozostawionymi herbatnikami.
  6. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni i 10 minut w temperaturze 160 stopni. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia.
  7. Ciasto pozostawić w środku do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Sernik bez sera na herbatnikach.

xxxx – dodatkowe informacje

SERNIK bez SERA można zrobić z samego jogurtu, lub z samej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik bez spodu
Następny przepis: Sernik Biały puch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode