schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony Sous-vide
Zaangażuj swoje zmysły w ekscytującą podróż kulinarną dzięki temu przepisowi na schab sous-vide z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Tekstura mięsa parzonego metodą sous-vide jest nieporównywalna z żadną inną, a połączenie soczystego schabu z intensywnością suszonych pomidorów oraz aromatem czosnku i bazylii, gwarantuje wyjątkowy smak. Ta metoda gotowania pozwala na wyszukane połączenie składników, zaskakujący efekt końcowy i przyjemność dla podniebienia. Jeżeli szukasz niezwykłych harmonii smaków, ten przepis zdecydowanie Cię zachwyci. Przygotuj się na kulinarną eksplozję!
admin
Składniki:
- 1 kilogram schabu bez kości
- 15 gram soli do przetworów lub soli himalajskiej
- 2 gramy cukru (może być trzcinowy)
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- woreczek próżniowy
- folia spożywcza
Schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony sous-vide – jak zrobić?
- Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą wymieszaną z cukrem, przy pomocy wykałaczki porządnie go nakłuć, wymasować, włożyć do miski przykryć talerzem odstawić do lodówki na 3-4 dni, codziennie obracać mięso.
- Po tym czasie wyjąć mięso, umyć, osuszyć, posypać przyprawą z każdej strony, dobrze owinąć w folię spożywczą, włożyć w woreczek próżniowy, za pomocą zgrzewarki odessać powietrze.
- Mięso w woreczku włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby przykryła mięso, podgrzewać na małym ogniu, kontrolując temperaturę wody, żeby się utrzymywała poniżej 65°C, parzyć tak ok 6 godzin. Schłodzić, przechowywać w lodówce. Mięso rozpływa się w ustach, jest delikatne i kruche.
schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony Sous-vide – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy zgrzewarki próżniowej ten etap możemy pominąć i parzyć w samej foli spożywczej, należy wtedy kilka razy owinąć mięso.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab z owocami w galarecie
Następny przepis: Schab z serem pleśniowym i gruszką