Sałatka ze szparagami i szynką konserwową

Sałatka ze szparagami i szynką konserwową

Zaprezentowany dziś przepis to niesamowite połączenie smaków i zdrowia – sałatka ze szparagami i szynką konserwową. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno szybkie i łatwe do przygotowania dania, jak i oryginalne połączenia smakowe. Sałatka, której głównym składnikiem są szparagi, jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Dodatek szynki konserwowej stanowi wyśmienite urozmaicenie. Unikalna mieszanka składników sprawia, że sałatka zasługuje na miejsce na naszych stołach nie tylko podczas codziennych posiłków, ale również podczas wyjątkowych okazji. Zapraszamy do wypróbowania.

Składniki:

  • 500 g świeżych szparagów
  • 100 g szynki gotowanej
  • 60 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sezamu (mix czarnego i białego)
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu

Sałatka ze szparagami i szynką konserwową – jak zrobić?

  1. Szparagi myjemy, osuszamy, odrywamy zdrewniałe końce i kroimy pod skosem w plasterki. Młode, zielone i jędrne szparagi nie ma konieczności obierać, chociaż oczywiście można to zrobić. Pokrojone szparagi podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju ok. 2 minuty, mieszając je, aby się nie przypiekły. Dodajemy sezam, sól i pieprz i podsmażamy kolejne dwie minuty, cały czas mieszając. Szparagi mają pozostać jędrne i chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Szynkę i ser żółty kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Cebulę możemy dodatkowo lekko posolić i odstawić, aby zmiękła.
  3. W misce łączymy ser ricotta z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny, dodajemy wystygnięte szparagi i resztę składników, mieszamy, doprawiamy do smaku.
  4. Sałatkę możemy schłodzić przed podaniem lub spożywać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Ser ricotta możemy zastąpić majonezem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka ze śledzia korzennego
Następny przepis: Sałatka ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode