Sałatka z zupek chińskich curry

Sałatka z zupek chińskich curry

Ta sałatka inspirowana zupe chińską curry to niezwykle kreatywny sposób na wykorzystanie gotowych dań instant w nowym, ciekawym wydaniu. To idealna propozycja na nieformalny, domowy obiad czy letni piknik. Dzięki swej orientalnej nucie, dodaje egzotycznego uroku każdemu posiłkowi. Na uwagę zasługują tutaj kontrastujące ze sobą smaki pikantnego curry i świeżej, zielonej sałaty. Całości dopełniają dodatki w postaci warzyw, które nadają potrawie lekkości i kolorowości. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nietuzinkowych połączeń – ta sałatka z zupek chińskich curry jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 paczki chińskich zupek curry (czerwone)
  • słoik mieszanki warzywnej 500 ml (marchew/groszek/kukurydza/fasola czerwona)
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 mały majonez Kielecki
  • przyprawa uniwersalna

Sałatka z zupek chińskich curry – jak zrobić?

  1. Zaparzyć zupki z wszystkimi przyprawami z opakowania w ilości wody jak na jedną zupkę.
  2. Pokroić mięso w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzany tłuszcz dodać pokrojoną pierś i mocno przyprawić przyprawą do kurczaka oraz przyprawą uniwersalną. Zapiekać kawałki mięsa. Studzić.
  4. Gdy makaron już wystygnie, mięso i odcedzony słoik mieszanki warzywnej dodawać do jednej miski.
  5. Dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i majonez Kielecki. Wszystko wymieszać. Sałatka gotowa.

porady – Sałatka z zupek chińskich curry

Można nie dodawać mięsa… jeśli będziemy ją serwować do jakieś potrawy mięsnej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z zupek chińskich
Następny przepis: Sałatka z zupek chińskich i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode