Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów z papryką to doskonały sposób na smaczne wykorzystanie tych nietypowych warzyw. Ten przepis sprawdzi się idealnie, kiedy nasze pomidory nie zdążyły dojrzeć przed końcem sezonu. W połączeniu z chrupiącą i soczystą papryką, zielone pomidory nabierają zupełnie nowego smaku. Aromatyczne przyprawy i przyjemna kwasowość tworzą niepowtarzalny, orzeźwiający smak, który sprawdzi się zarówno na codziennej kolacji, jak i podczas większych domowych spotkań. Jak zaprawić zielone pomidory, aby osiągnąć maksymalną głębię smaku? Ten przepis na zielone pomidory jako przetwory to odpowiedź.

Składniki:

  • 3 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg białej cebuli
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg żółtej papryki
  • 300 ml octu 10%
  • 1,2 litra wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8-9 łyżek soli
  • całe ziele angielskie
  • liście laurowe
  • cała gorczyca biała

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką – jak zrobić?

  1. Zielone pomidory umyć, osączyć, wykroić szypułki i wszystkie skazy na skórce. Pokroić w niezbyt cienkie plasterki i zasypać 6 łyżkami soli. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na 24-36 godzin.
  2. Zagotować wodę z pozostałą solą, cukrem i octem. Cebulę pokroić w piórka i wkładać na bieżąco do gorącej marynaty – gotować całość kilka minut.
  3. Pomidory wylać na duże sito i osączyć z solanki – w ten sposób pozbędziemy się także większości solaniny zawartej w zielonym pomidorach. Cebulę z zalewą wlać do pomidorów.
  4. W międzyczasie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paski – dodać do pomidorów z cebulą.
  5. Sałatkę wymieszać, postawić na małym ogniu, nakryć pokrywką i ogrzewać, co jakiś czas mieszając, przez 30 minut. Całość nie powinna się zagotować, a tylko nasiąknąć marynatą. Pozostawić do ostygnięcia np. na całą noc.
  6. Sałatką napełnić średnie słoiczki, zalać marynatą pozostałą w garnku – do każdego słoiczka dodać 2-3 kulki ziela angielskiego, jeden niewielki listek laurowy oraz niewielką ilość białej gorczycy. Oczyścić ręcznikiem papierowym brzegi słoików.
  7. Słoiki szczelnie zakręcić, ustawić na solidnej blasze piekarnikowej, wsunąć do piekarnika na poziom ok. 1/3 wysokości, nastawić piekarnika na 130*C z termoobiegiem i ogrzewać ok. 30-35 minut od osiągnięcia ustawionej temperatury. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Słowa kluczowe: jak zaprawić zielone pomidory, zielone pomidory przetwory

xxxx – dodatkowe informacje

Sałatki nadają się do jedzenia po ok. 4-5 tygodniach leżakowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
Następny przepis: Sałatka z zupek chińskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode