Sałatka z zielonych pomidorów z papryką
Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów z papryką to doskonały sposób na smaczne wykorzystanie tych nietypowych warzyw. Ten przepis sprawdzi się idealnie, kiedy nasze pomidory nie zdążyły dojrzeć przed końcem sezonu. W połączeniu z chrupiącą i soczystą papryką, zielone pomidory nabierają zupełnie nowego smaku. Aromatyczne przyprawy i przyjemna kwasowość tworzą niepowtarzalny, orzeźwiający smak, który sprawdzi się zarówno na codziennej kolacji, jak i podczas większych domowych spotkań. Jak zaprawić zielone pomidory, aby osiągnąć maksymalną głębię smaku? Ten przepis na zielone pomidory jako przetwory to odpowiedź.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 kg zielonych pomidorów
- 1 kg białej cebuli
- 1/2 kg czerwonej papryki
- 1/2 kg żółtej papryki
- 300 ml octu 10%
- 1,2 litra wody
- 1,5 szklanki cukru
- 8-9 łyżek soli
- całe ziele angielskie
- liście laurowe
- cała gorczyca biała
Sałatka z zielonych pomidorów z papryką – jak zrobić?
- Zielone pomidory umyć, osączyć, wykroić szypułki i wszystkie skazy na skórce. Pokroić w niezbyt cienkie plasterki i zasypać 6 łyżkami soli. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na 24-36 godzin.
- Zagotować wodę z pozostałą solą, cukrem i octem. Cebulę pokroić w piórka i wkładać na bieżąco do gorącej marynaty – gotować całość kilka minut.
- Pomidory wylać na duże sito i osączyć z solanki – w ten sposób pozbędziemy się także większości solaniny zawartej w zielonym pomidorach. Cebulę z zalewą wlać do pomidorów.
- W międzyczasie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paski – dodać do pomidorów z cebulą.
- Sałatkę wymieszać, postawić na małym ogniu, nakryć pokrywką i ogrzewać, co jakiś czas mieszając, przez 30 minut. Całość nie powinna się zagotować, a tylko nasiąknąć marynatą. Pozostawić do ostygnięcia np. na całą noc.
- Sałatką napełnić średnie słoiczki, zalać marynatą pozostałą w garnku – do każdego słoiczka dodać 2-3 kulki ziela angielskiego, jeden niewielki listek laurowy oraz niewielką ilość białej gorczycy. Oczyścić ręcznikiem papierowym brzegi słoików.
- Słoiki szczelnie zakręcić, ustawić na solidnej blasze piekarnikowej, wsunąć do piekarnika na poziom ok. 1/3 wysokości, nastawić piekarnika na 130*C z termoobiegiem i ogrzewać ok. 30-35 minut od osiągnięcia ustawionej temperatury. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Słowa kluczowe: jak zaprawić zielone pomidory, zielone pomidory przetwory
xxxx – dodatkowe informacje
Sałatki nadają się do jedzenia po ok. 4-5 tygodniach leżakowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
Następny przepis: Sałatka z zupek chińskich