Sałatka z wołowiną po tajsku
Zapraszamy do odkrycia smaków kuchni tajskiej z naszym przepisem na sałatkę z wołowiną po tajsku. To danie zawiera mnóstwo świeżych składników, które łączą się, tworząc pyszne, lekkie, ale sycące danie. Wołowina po tajsku jest aromatyczna, pełna smaku i idealna dla miłośników orientalnych potraw. Nasza propozycja tajskiej sałatki z wołowiną to połączenie słodkawego smaku mięsa z szykowanym z odpowiednimi przyprawami, oraz świeżych warzyw. To doskonały pomysł na wyjątkowy obiad lub kolację. Przygotuj się więc na ekscytujący kulinarny wyjazd po egzotycznej Tajlandii.
admin
Składniki:
- 300 gram wołowiny
- 100 gram pieczarek
- kukurydza
- miks sałat
- 2 cm imbiru
- sos sojowy ciemny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 limonki
- olej rzepakowy
- plasterki marchewki
- nerkowce
Sałatka z wołowiną po tajsku – jak zrobić?
- Przygotowujemy dressing. Obieramy czosnek i imbir. Kroimy na małe kawałki.
- Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez minutę lub dwie.
- Wyciskamy limonki na patelnię i dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i cukier trzcinowy. Mieszamy i gotujemy przez około 5 minut na wolnym ogniu.
- Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i rumienimy na patelni z dodatkiem masła. Przyprawiamy do smaku.
- Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni i dodajemy do dressingu.
- Na talerz nakładamy miks sałat, posypujemy kukurydzą. Na to nakładamy mięso wraz z dressingiem, a następnie pieczarki.
- Tak przygotowaną sałatkę dekorujemy podprażonymi nerkowcami oraz paskami z marchewki.
Słowa kluczowe: tajska sałatka z wołowiną, wołowina po tajsku przepis
Sałatka z wołowiną po tajsku – dodatkowe informacje
Jeśli masz młodą wołowinę, nie smaż jej dłużej niż 8 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z winogronem
Następny przepis: Sałatka z zacierką jajeczną , warzywami , szynką i papryką konserwową