Sałatka z winogronem i serem Grana Padano

Sałatka z winogronem i serem Grana Padano

Delikatna sałatka z winogronem i serem Grana Padano to kompozycja klasycznych smaków kuchni włoskiej, idealna do podania zarówno na rodzinny obiad, jak i do eleganckiego wieczoru. Oryginalne, kusząco słodkie winogrona tworzą doskonałą harmonię z pikantnym serem Grana Padano, dostarczając niezapomnianych doznań smakowych. To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników włoskiego klimatu i smaków. Sałatka z Grana Padano, oprócz swojego wyrafinowanego smaku, jest także prosta w przygotowaniu i zdrowa. To lekka, ale sycąca propozycja, która dostarczy Ci wiele ważnych dla organizmu składników odżywczych.

Składniki:

  • Rukola – 2 garście
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Czarne oliwki – 10 sztuk
  • Suszone pomidory – 2 plasterki
  • Ciemne winogrona – 10 sztuk (najlepiej bezpestkowe)
  • Nerkowce – 2 łyżki
  • Tarty ser Grana Padano – 2 łyżki
  • Olej z suszonych pomidorów – 2 łyżki

Sałatka z winogronem i serem grana padano – jak zrobić?

  1. Na talerzach układamy roszponkę. Na niej pokrojone pomidory, suszone pomidory, oliwki. Winogrona kroimy na pół (jeśli mają pestki to najlepiej je wyciągnąć) i układamy na warzywach. Polewamy olejem spod suszonych pomidorów, posypujemy serem. Na końcu układamy nerkowce.

Sałatka z winogronem i serem Grana Padano – dodatkowe informacje

Ser Grana Padano nie jest parmezanem (czyli Parmigiano Reggiano), choć często jest z nim mylony. W tej sałatce można używać tych serów zamiennie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z winogronem
Następny przepis: Sałatka z zacierką jajeczną , warzywami , szynką i papryką konserwową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode