Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem
Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem to pyszny pomysł na lekką i sycącą przekąskę. Ta egzotyczna kompozycja smaków, łączy w sobie słodko-kwasowy ananas, soczysty tuńczyk i chrupiącą kukurydzę. Jest to propozycja dla wszystkich miłośników połączenia owoców z mięsem. Sałatka jest przy tym bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, co czyni ją idealnym rozwiązaniem na imprezy, pikniki czy spontaniczne spotkania ze znajomymi. Bez względu na okazję, ta sałatka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie niebanalne połączenia smaków.
admin
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała puszka kukurydzy
- 0,5 puszki ananasa
- 3 ugotowane żółtka
- 1 woreczek ryżu (ja użyłam ryżu brązowego)
- majonez
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem – jak zrobić?
- Tuńczyka z puszki, ananasa i kukurydze odcedzam na sitku. Po odsączeniu tuńczyka rozgniatam widelcem, ananasa i dodatkowo ogórki kiszone kroje w małą kostkę, wszystko razem z kukurydzą wrzucam do miski.
- Cebulę kroję w drobną kostkę a następnie sparzam wrzątkiem. odcedzam.
- 3 jajka gotuje na twardo. Do swojej sałatki dodaje tylko pokrojone żółtka ale śmiało można dodać całe jajka.
- Ryż gotuję według zaleceń jak na opakowaniu.
- Ostudzony ryż, cebulę oraz pokrojone jajka dodaje do miski z resztą składników.
- Małą garść natki pietruszki siekam drobno i również dorzucam do miski.
- Dodaje sól i pieprz według uznania.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
- Na koniec dodaje majonez. Ja dałam około 5-6 łyżek żeby sałatka nie była za sucha. Wszystko razem dokładnie wymieszałam.
xxxx – dodatkowe informacje
Aby sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem nie podeszła wodą po kilku godzinach dobrze jest takie składniki jak: ananas, kukurydzę dobrze odsączyć, nawet kilka godzin przed połączeniem składników. Ogórki kiszone mogą puścić wodę, dlatego warto również je odsączyć a najlepiej zrobić to kiedy będą już pokrojone w kostkę.
Pokrojoną cebulę sparzam trzymając ją w wrzącej wodzie kilka minut ale można też po prostu na sitku przelać ją tylko wrzątkiem, wtedy będzie bardziej chrupiąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z tuńczykiem i serem
Następny przepis: Sałatka z wędzonym łososiem