Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem

Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem

Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem to pyszny pomysł na lekką i sycącą przekąskę. Ta egzotyczna kompozycja smaków, łączy w sobie słodko-kwasowy ananas, soczysty tuńczyk i chrupiącą kukurydzę. Jest to propozycja dla wszystkich miłośników połączenia owoców z mięsem. Sałatka jest przy tym bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, co czyni ją idealnym rozwiązaniem na imprezy, pikniki czy spontaniczne spotkania ze znajomymi. Bez względu na okazję, ta sałatka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie niebanalne połączenia smaków.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 0,5 puszki ananasa
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 woreczek ryżu (ja użyłam ryżu brązowego)
  • majonez
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem – jak zrobić?

  1. Tuńczyka z puszki, ananasa i kukurydze odcedzam na sitku. Po odsączeniu tuńczyka rozgniatam widelcem, ananasa i dodatkowo ogórki kiszone kroje w małą kostkę, wszystko razem z kukurydzą wrzucam do miski.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę a następnie sparzam wrzątkiem. odcedzam.
  3. 3 jajka gotuje na twardo. Do swojej sałatki dodaje tylko pokrojone żółtka ale śmiało można dodać całe jajka.
  4. Ryż gotuję według zaleceń jak na opakowaniu.
  5. Ostudzony ryż, cebulę oraz pokrojone jajka dodaje do miski z resztą składników.
  6. Małą garść natki pietruszki siekam drobno i również dorzucam do miski.
  7. Dodaje sól i pieprz według uznania.
  8. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
  9. Na koniec dodaje majonez. Ja dałam około 5-6 łyżek żeby sałatka nie była za sucha. Wszystko razem dokładnie wymieszałam.

xxxx – dodatkowe informacje

Aby sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem nie podeszła wodą po kilku godzinach dobrze jest takie składniki jak: ananas, kukurydzę dobrze odsączyć, nawet kilka godzin przed połączeniem składników. Ogórki kiszone mogą puścić wodę, dlatego warto również je odsączyć a najlepiej zrobić to kiedy będą już pokrojone w kostkę.
Pokrojoną cebulę sparzam trzymając ją w wrzącej wodzie kilka minut ale można też po prostu na sitku przelać ją tylko wrzątkiem, wtedy będzie bardziej chrupiąca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z tuńczykiem i serem
Następny przepis: Sałatka z wędzonym łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode