Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem to idealna propozycja na zdrowy i sycący posiłek. Jeden z najpopularniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, tuńczyk, znakomicie komponuje się z chrupiącą zieleniną i swoim smakiem dodaje potrawie niepowtarzalny charakter. Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealna do pracy, szkoły, na drugie śniadanie, czy lekki obiad. Wykorzystanie tuńczyka jako białka w sałatce zapewnia nam zdrowe tłuszcze omega-3, które są niezbędne dla naszego organizmu. Ta dobra sałatka z tuńczykiem to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być nie tylko proste, ale również smaczne i sycące.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w wodzie (po 170g netto)
  • 1 brokuł
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 świeży ogórek
  • puszka kukurydzy
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 czerwona papryka
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku

Sałatka z tuńczykiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do miękkości. Tuńczyka i kukurydzę osączamy z zalewy. Ogórka, paprykę oraz kapustę kroimy na kawałki.
  2. 2.
    W salaterce wykładamy kolejno: kapustę, ogórek, kukurydzę, majonez, brokuł, tuńczyka, paprykę, koperek oraz szczypiorek. Smacznego!

Słowa kluczowe:

dobra sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – dodatkowe informacje

Smak sałatki będzie bardziej wyrazisty, jeśli jako kolejną warstwę dodamy pokrojoną cebulkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z tuńczyka pod pierzynką
Następny przepis: Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode