Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem to idealna propozycja na zdrowy i sycący posiłek. Jeden z najpopularniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, tuńczyk, znakomicie komponuje się z chrupiącą zieleniną i swoim smakiem dodaje potrawie niepowtarzalny charakter. Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealna do pracy, szkoły, na drugie śniadanie, czy lekki obiad. Wykorzystanie tuńczyka jako białka w sałatce zapewnia nam zdrowe tłuszcze omega-3, które są niezbędne dla naszego organizmu. Ta dobra sałatka z tuńczykiem to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być nie tylko proste, ale również smaczne i sycące.
admin
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w wodzie (po 170g netto)
- 1 brokuł
- mała główka kapusty pekińskiej
- 1 świeży ogórek
- puszka kukurydzy
- 5 łyżek majonezu
- 1 czerwona papryka
- po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
Sałatka z tuńczykiem – jak zrobić?
-
1.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do miękkości. Tuńczyka i kukurydzę osączamy z zalewy. Ogórka, paprykę oraz kapustę kroimy na kawałki. -
2.
W salaterce wykładamy kolejno: kapustę, ogórek, kukurydzę, majonez, brokuł, tuńczyka, paprykę, koperek oraz szczypiorek. Smacznego!
Słowa kluczowe:
dobra sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem – dodatkowe informacje
Smak sałatki będzie bardziej wyrazisty, jeśli jako kolejną warstwę dodamy pokrojoną cebulkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z tuńczyka pod pierzynką
Następny przepis: Sałatka z tuńczykiem z puszki i ananasem