sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek

sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek

Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek to propozycja nie tylko dla miłośników ryb, ale też dla wszystkich, którzy cenią szybkie i proste w przygotowaniu dania. Jest to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad czy kolację, a także na przekąskę do pracy lub szkoły. Tuńczyk dostarcza organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3, białka, a także witamin. Ryż zasila naszą energię, a jajka odpowiadają za dostarczenie witamin i składników mineralnych. Ta sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, która na długo zaspokaja głód i dostarcza wielu potrzebnych składników odżywczych. Niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 0,5 woreczka ugotowanego ryżu
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki groszku
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ugotowane na twardo jaja
  • 4 płaty papryki konserwowej
  • pęczek szczypiorku lub 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 3 kopiaste łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego

Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek – jak zrobić?

  1. Odsączyć tuńczyka, groszek i kukurydzę z zalewy.
  2. Pokroić ogórki i paprykę w małą kosteczkę.
  3. Posiekać szczypiorek i jaja.
  4. Wymieszać wszystko z ryżem.
  5. Doprawić i dodać majonez z jogurtem.
  6. Ponownie wymieszać.

Salatka z tuńczyka, ryżu i jajek – dodatkowe informacje

Zamiast papryki konserwowej, możemy dodać świeżą, a zamiast ogórków konserwowych – świeżych lub kiszonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salatka z tortellini, suszonymi pomidorami i czerwoną fasolką
Następny przepis: sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode