sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek
Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek to propozycja nie tylko dla miłośników ryb, ale też dla wszystkich, którzy cenią szybkie i proste w przygotowaniu dania. Jest to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad czy kolację, a także na przekąskę do pracy lub szkoły. Tuńczyk dostarcza organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3, białka, a także witamin. Ryż zasila naszą energię, a jajka odpowiadają za dostarczenie witamin i składników mineralnych. Ta sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, która na długo zaspokaja głód i dostarcza wielu potrzebnych składników odżywczych. Niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.
admin
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 0,5 woreczka ugotowanego ryżu
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 puszki groszku
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ugotowane na twardo jaja
- 4 płaty papryki konserwowej
- pęczek szczypiorku lub 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- 3 kopiaste łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego
Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek – jak zrobić?
- Odsączyć tuńczyka, groszek i kukurydzę z zalewy.
- Pokroić ogórki i paprykę w małą kosteczkę.
- Posiekać szczypiorek i jaja.
- Wymieszać wszystko z ryżem.
- Doprawić i dodać majonez z jogurtem.
- Ponownie wymieszać.
Salatka z tuńczyka, ryżu i jajek – dodatkowe informacje
Zamiast papryki konserwowej, możemy dodać świeżą, a zamiast ogórków konserwowych – świeżych lub kiszonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Salatka z tortellini, suszonymi pomidorami i czerwoną fasolką
Następny przepis: sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus