Sałatka z tuńczyka pod pierzynką

Sałatka z tuńczyka pod pierzynką

Zaskocz swoich gości nietuzinkową sałatką z tuńczyka pod pierzynką. To wykwintne danie to nie tylko niezwykle smakowite, ale również atrakcyjne dla oka. Tuńczyk, znany ze swojej delikatnej konsystencji i bogatego smaku, doskonale łączy się z pozostałymi składnikami, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Sałatka pod pierzynką to niezwykłe połączenie smaków i tekstur, które bez wątpienia wpadnie w gust nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciekawy wygląd przepisu dodatkowo zachęca do jego wykonania. Sałatka z tuńczyka pod pierzynką to idealne danie na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im coś wyjątkowego!

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 3 jajka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • musztarda
  • słone paluszki

Sałatka z tuńczyka pod pierzynką – jak zrobić?

  1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ogórki, paprykę, jabłko, cebulę, pora oraz dwa jajka kroimy w drobną kostkę. Natkę szatkujemy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majonezem i musztardą.
  2. Część sałatki przekładamy do np. szerokiego a krótkiego słoiczka, przykrywamy talerzem i odwracamy aby powstał nam kształt okręgu. Paluszki łamiemy na wysokość sałatki. Układamy dookoła, jeden obok drugiego. Jeśli nie chcą się przykleić, smarujemy wcześniej sałatkę majonezem. Na tarce o drobnym oczkach osobno ścieramy białko i żółtko. Startym białkiem obsypujemy brzeg a środek żółtkiem. Dowolnie dekorujemy.

Sałatka z tuńczyka pod pierzynką – dodatkowe informacje

Sałatkę z tuńczyka pod pierzynką możemy przygotować bezpośrednio na talerzach gości lub jako całość. Musimy wtedy użyć większej ilości jajek i paluszków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus
Następny przepis: Sałatka z tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode