Sałatka z tuńczyka pod pierzynką
Zaskocz swoich gości nietuzinkową sałatką z tuńczyka pod pierzynką. To wykwintne danie to nie tylko niezwykle smakowite, ale również atrakcyjne dla oka. Tuńczyk, znany ze swojej delikatnej konsystencji i bogatego smaku, doskonale łączy się z pozostałymi składnikami, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Sałatka pod pierzynką to niezwykłe połączenie smaków i tekstur, które bez wątpienia wpadnie w gust nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciekawy wygląd przepisu dodatkowo zachęca do jego wykonania. Sałatka z tuńczyka pod pierzynką to idealne danie na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im coś wyjątkowego!
admin
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 jajka
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 1/2 kwaśnego jabłka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- majonez
- musztarda
- słone paluszki
Sałatka z tuńczyka pod pierzynką – jak zrobić?
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ogórki, paprykę, jabłko, cebulę, pora oraz dwa jajka kroimy w drobną kostkę. Natkę szatkujemy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majonezem i musztardą.
- Część sałatki przekładamy do np. szerokiego a krótkiego słoiczka, przykrywamy talerzem i odwracamy aby powstał nam kształt okręgu. Paluszki łamiemy na wysokość sałatki. Układamy dookoła, jeden obok drugiego. Jeśli nie chcą się przykleić, smarujemy wcześniej sałatkę majonezem. Na tarce o drobnym oczkach osobno ścieramy białko i żółtko. Startym białkiem obsypujemy brzeg a środek żółtkiem. Dowolnie dekorujemy.
Sałatka z tuńczyka pod pierzynką – dodatkowe informacje
Sałatkę z tuńczyka pod pierzynką możemy przygotować bezpośrednio na talerzach gości lub jako całość. Musimy wtedy użyć większej ilości jajek i paluszków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus
Następny przepis: Sałatka z tuńczykiem