Sałatka z surowej brukselki i łososia

Sałatka z surowej brukselki i łososia

Sałatka z surowej brukselki i łososia, to perfekcyjne połączenie składników i smaków, idealne na lekką, pożywną kolację lub lunch. Łosoś, który jest bogatym źródłem białka i zdrowych tłuszczów omega-3 stanowi świetne uzupełnienie do chrupiącej surowej brukselki, pełnej witamin i błonnika. W efekcie otrzymujemy smaczną i zdrową pozycję na naszym talerzu, która z pewnością zasłuży na miano stałego gościa w naszym menu. Ta sałatka jest również szybka i łatwa w przygotowaniu, co czyni ją idealnym pomysłem na zdrowy posiłek w ciągu dnia. Niezwykła kombinacja składników zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Składniki:

  • 40 g żurawiny
  • 200 g brukselki
  • 200 g łososia
  • 2 łyżeczki cytryny + 2 łyżki do zamarynowania łososia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz

Sałatka z surowej brukselki i łososia – jak zrobić?

  1. Łososia solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (200 stC) do czasu aż nabierze różowego koloru (ok.12-15min).
  2. Brukselkę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy upieczonego i rozdrobionego widelcem na mniejsze kawałki łososia oraz żurawinę. Cytrynę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę mieszamy i polewamy sałatkę.

xxxx – dodatkowe informacje

Odstawiamy sałatkę z surowej brukselki i łososia na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z surowymi pieczarkami
Następny przepis: Sałatka z szynką, ananasem, kukurydzą i selerem konserwowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode