Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem
Rześka, chrupiąca i pełna pożywnych składników – Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem to doskonały pomysł na zdrowy i lekki posiłek. Ta wyjątkowa kompozycja smaków to gratka dla miłośników warzyw. Surowy kalafior, którego łagodny smak doskonale komponuje się z soczystym porem i słodkawą kukurydzą, jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Oryginalna kombinacja składników sprawia, że nawet osoby sceptycznie nastawione do kalafiora na pewno polubią tę wyjątkową sałatkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 główki średniego kalafiora
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 200 g szynki wędzonej
- 1/2 małego pora (część jasna i jasnozielona)
- Sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól (do smaku)
- czarny pieprz (do smaku)
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem – jak zrobić?
- Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i poszatkować na drobno ręcznie lub w robocie.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę, pora pokroić na półplasterki i posiekać.
- Wszystkie składniki sałatki połączyć.
- Składniki sosu połączyć.
- Sałatkę polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem – dodatkowe informacje
W wersji light można całkowicie zrezygnować z majonezu i zastąpić go jogurtem naturalnym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SAŁATKA Z SOSEM WŁOSKIM
Następny przepis: Sałatka z surowego pstrąga