Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem

Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem

Rześka, chrupiąca i pełna pożywnych składników – Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem to doskonały pomysł na zdrowy i lekki posiłek. Ta wyjątkowa kompozycja smaków to gratka dla miłośników warzyw. Surowy kalafior, którego łagodny smak doskonale komponuje się z soczystym porem i słodkawą kukurydzą, jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Oryginalna kombinacja składników sprawia, że nawet osoby sceptycznie nastawione do kalafiora na pewno polubią tę wyjątkową sałatkę.

Składniki:

  • 1/2 główki średniego kalafiora
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g szynki wędzonej
  • 1/2 małego pora (część jasna i jasnozielona)
  • Sos:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól (do smaku)
  • czarny pieprz (do smaku)
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)

Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem – jak zrobić?

  1. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i poszatkować na drobno ręcznie lub w robocie.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę, pora pokroić na półplasterki i posiekać.
  4. Wszystkie składniki sałatki połączyć.
  5. Składniki sosu połączyć.
  6. Sałatkę polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.

Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem – dodatkowe informacje

W wersji light można całkowicie zrezygnować z majonezu i zastąpić go jogurtem naturalnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SAŁATKA Z SOSEM WŁOSKIM
Następny przepis: Sałatka z surowego pstrąga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode