Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami

Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami

Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami to zdrowa i świetnie zbilansowany posiłek, który zachwyca zarówno smakiem, jak i apetycznym wyglądem. Słone i gładkie awokado, skąpane w cytrusowym sosie, komponuje się tutaj z delikatnym i lekko słonym serem bałkańskim. Orzechy dodają natomiast chrupkości każdemu gryzowi. Ta sałatka to doskonała alternatywa dla osób, które chciałyby spróbować czegoś innego niż klasyczna sałatka z serem pleśniowym. Wyjątkowa kombinacja smaków tej sałatki zaskoczy Twoich gości i sprawi, że będziesz chciał wrócić do niej ponownie. Idealna do podania jako przystawka lub lekki lunch, na pewno przypadnie do gustu każdej osobie.

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 1/2 owocu awokado
  • 100 g sera bałkańskiego lub feta
  • garść kiełków jarmużu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 2 łyżki kremu balsamicznego

Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami – jak zrobić?

  1. Sałatę dzielimy na liście, płuczemy, osuszamy i kroimy (nożem do salaty lub ceramicznym) w paski, albo rwiemy na kawałki. Rozkładamy na dwóch talerzykach. Na sałacie układamy kiełki jarmużu.
  2. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Rozkładamy na sałacie i kiełkach. Awokado obieramy ze skórki, i kroimy wzdłuż na 4 cząstki, a następnie w plasterki. Układamy na warstwie sera.
  3. Sałatkę skrapiamy kremem balsamicznym i posypujemy orzechami. Natychmiast podajemy.

Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami – dodatkowe informacje

Sałatę rzymska można zastąpić sałatą lodową. Zamiast kremu balsamicznego można użyć sosu winegret.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z sałaty lodowej z pomidorem i ogórkiem na majonezie
Następny przepis: SAŁATKA Z SOSEM WŁOSKIM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode