Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami
Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami to zdrowa i świetnie zbilansowany posiłek, który zachwyca zarówno smakiem, jak i apetycznym wyglądem. Słone i gładkie awokado, skąpane w cytrusowym sosie, komponuje się tutaj z delikatnym i lekko słonym serem bałkańskim. Orzechy dodają natomiast chrupkości każdemu gryzowi. Ta sałatka to doskonała alternatywa dla osób, które chciałyby spróbować czegoś innego niż klasyczna sałatka z serem pleśniowym. Wyjątkowa kombinacja smaków tej sałatki zaskoczy Twoich gości i sprawi, że będziesz chciał wrócić do niej ponownie. Idealna do podania jako przystawka lub lekki lunch, na pewno przypadnie do gustu każdej osobie.
admin
Składniki:
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 1/2 owocu awokado
- 100 g sera bałkańskiego lub feta
- garść kiełków jarmużu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- ok. 2 łyżki kremu balsamicznego
Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami – jak zrobić?
- Sałatę dzielimy na liście, płuczemy, osuszamy i kroimy (nożem do salaty lub ceramicznym) w paski, albo rwiemy na kawałki. Rozkładamy na dwóch talerzykach. Na sałacie układamy kiełki jarmużu.
- Ser odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Rozkładamy na sałacie i kiełkach. Awokado obieramy ze skórki, i kroimy wzdłuż na 4 cząstki, a następnie w plasterki. Układamy na warstwie sera.
- Sałatkę skrapiamy kremem balsamicznym i posypujemy orzechami. Natychmiast podajemy.
Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami – dodatkowe informacje
Sałatę rzymska można zastąpić sałatą lodową. Zamiast kremu balsamicznego można użyć sosu winegret.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z sałaty lodowej z pomidorem i ogórkiem na majonezie
Następny przepis: SAŁATKA Z SOSEM WŁOSKIM