Sałatka z rzeżuchą
Przygotuj się na niezwykły rarytas. Sałatka z rzeżuchą to kwintesencja wiosennych smaków i lekkości. Świeża rzeżucha, która nadaje charakterystycznego, pikantnego smaku, idealnie łączy się z resztą składników, wśród których królują jajka, tworząc prawdziwą symfonię smaku. Ta sałatka nie tylko zachwyca na tle innych zielonych sałatek, ale także może służyć jako zdrowa przekąska lub lekki dodatek do obiadu. Prosta i szybka do zrobienia, sałatka z rzeżuchy jest idealną propozycją dla tych, którzy cenią sobie wyszukane połączenia smaków w minimalistycznym wydaniu.
admin
Składniki:
- Po kilka liści różnych sałat
- 2 ogórki
- Pęczek rzodkiewek
- 2 garście rzeżuchy
- 10 dag sera brie
- Sos winegret:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- Bazylia
- Łyżka soku z cytryny
- Sól, cukier
Sałatka z rzeżuchą – jak zrobić?
-
1.
Warzywa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sałaty rwiemy na małe kawałki. Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki, ser w paski. Mieszamy z sałatą. Posypujemy drobno posiekaną rzeżuchą.
-
2.
Składniki sosu mieszamy. Polewamy sałatkę.
Słowa kluczowe: sałatka z rzeżuchą i jajkiem, sałatka z rzeżuchy, sałatka z rzeżuchą
Sałatka z rzeżuchą – dodatkowe informacje
RADY Lucyny Bocer
Sałatkę z rzeżuchą i jajkiem podajemy do mięs lub jako samodzielną przekąskę. Zamiast sera brie można użyć dowolnego sera pleśniowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z ryżem i gotowanym kurczakiem
Następny przepis: Sałatka z serem bałkańskim, awokado i orzechami