Sałatka z ryżem basmati i wędzonym kurczakiem

Sałatka z ryżem basmati i wędzonym kurczakiem

Sałatka z ryżem basmati i wędzonym kurczakiem to zdecydowanie coś więcej niż przeciętna sałatka. To symfonia smaków i aromatów, która doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych kolacji. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że jest to danie wyjątkowo sycące i pożywne. Ryż basmati, o delikatnym orzechowym smaku oraz wędzony kurczak nadają tej sałatce głębi i wyrazistego charakteru. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnego doświadczenia kulinarnego. To idealny wybór na zdrowy i sycący obiad lub kolację. W dodatku jest to danie szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati
  • 30 dag wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/2 pora
  • 1 mały słoik papryki marynowanej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy z młynka do smaku

Sałatka z ryżem basmati i wędzonym kurczakiem – jak zrobić?

  1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Por i paprykę osączoną z zalewy kroimy dowolnie, wędzoną pierś z kurczaka na grubszą kostkę. Groszek osączamy z zalewy.
  3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w salaterce, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy majonez, mieszamy i chłodzimy w lodówce.

Basmati rice salad with smoked chicken – additional information

Dla urozmaicenia sałatki proponuję dodać puszkę kukurydzy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM
Następny przepis: Sałatka z ryżem i wędzonym łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode