Sałatka z rukolą i pistacjami

Sałatka z rukolą i pistacjami

Ciesz się lekko pikantnym smakiem rukoli podkreślonym przez chrupkość i bogate w smaku pistacje, dzięki naszemu przepisowi na sałatkę z rukolą i pistacjami. Ta zielona mieszanka to nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim ogrom zdrowia w jednym talerzu. Rukola jest niezwykle bogata w witaminy, przede wszystkim A, C i K, a także żelazo, potas i wapń. Z kolei pistacje dostarczają organizmowi zdrowych tłuszczy oraz białka. Sałatka z pistacjami jest doskonałym pomysłem na lekką przekąskę czy element kolacji, który zaspokoi nie tylko nasz apetyt, ale przede wszystkim dba o nasze zdrowie.

Składniki:

  • Pół główki sałaty lodowej
  • 25 g rukoli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 35 g kukurydzy
  • 25 g słonecznika łuskanego
  • 25 g pestki dyni
  • 25 g pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 sos sałatkowy
  • sól, pieprz

Sałatka z rukolą i pistacjami – jak zrobić?

  1. Sałatę lodową obieramy z wierzchnich liści i myjemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy ok. pół główki.
  2. Rukolę płuczemy i osuszamy.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
  4. Przygotowujemy miskę. Wrzucamy do niej umytą i osuszoną sałatę lodową oraz rukolę. Dodajemy kukurydzę, słonecznik łuskany, pestki dyni oraz pistację.
  5. Sos sałatkowy mieszamy z ok. dwiema łyżkami oliwy z oliwek.
  6. Przygotowaną sałatkę zalewamy sosem dokładnie mieszając.

Porady – Sałatka z rukolą i pistacjami

Listki sałaty należy rwać na małe kawałki palcami, nie kroić nożem, ponieważ stal wchodzi w reakcje z sokami sałaty i sprawia, że warzywo staje się gorzkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
Następny przepis: SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode