Sałatka z rukolą i pistacjami
Ciesz się lekko pikantnym smakiem rukoli podkreślonym przez chrupkość i bogate w smaku pistacje, dzięki naszemu przepisowi na sałatkę z rukolą i pistacjami. Ta zielona mieszanka to nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim ogrom zdrowia w jednym talerzu. Rukola jest niezwykle bogata w witaminy, przede wszystkim A, C i K, a także żelazo, potas i wapń. Z kolei pistacje dostarczają organizmowi zdrowych tłuszczy oraz białka. Sałatka z pistacjami jest doskonałym pomysłem na lekką przekąskę czy element kolacji, który zaspokoi nie tylko nasz apetyt, ale przede wszystkim dba o nasze zdrowie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pół główki sałaty lodowej
- 25 g rukoli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 35 g kukurydzy
- 25 g słonecznika łuskanego
- 25 g pestki dyni
- 25 g pistacji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sos sałatkowy
- sól, pieprz
Sałatka z rukolą i pistacjami – jak zrobić?
- Sałatę lodową obieramy z wierzchnich liści i myjemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy ok. pół główki.
- Rukolę płuczemy i osuszamy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
- Przygotowujemy miskę. Wrzucamy do niej umytą i osuszoną sałatę lodową oraz rukolę. Dodajemy kukurydzę, słonecznik łuskany, pestki dyni oraz pistację.
- Sos sałatkowy mieszamy z ok. dwiema łyżkami oliwy z oliwek.
- Przygotowaną sałatkę zalewamy sosem dokładnie mieszając.
Porady – Sałatka z rukolą i pistacjami
Listki sałaty należy rwać na małe kawałki palcami, nie kroić nożem, ponieważ stal wchodzi w reakcje z sokami sałaty i sprawia, że warzywo staje się gorzkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
Następny przepis: SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM