Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni

Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni

Poszukując inspiracji na ciepły, sycący posiłek, a jednocześnie pragnąc coś lekkiego i odżywczego, warto zajrzeć do tego przepisu na sałatkę z roszponką i kiełbasą z patelni. To doskonałe danie na każdą porę roku, łączące w sobie odżywcze wartości zielonej roszponki ze smakiem dobrze przyrządzonej kiełbasy. Znakomie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako dodatek do grilla. Lekkość sałaty idealnie kontrastuje z pełnym aromatem kiełbasy, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowej i satysfakcjonującej kuchni.

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 10 plasterków kiełbasy
  • 1/2 czerwonej papryki szpiczastej
  • garstka winogron czerwonych
  • 4-6 cienkich plasterków sera grana padano
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy z miodem i gorczycą
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni – jak zrobić?

  1. Z oliwy, octu i musztardy robimy dressing, doprawiamy do smaku. Warzywa i winogrono myjemy, osuszamy. Paprykę kroimy w krążki lub drobniej, ser w cienkie plasterki.
  2. Na talerzach układamy roszponkę, po bokach paprykę czerwoną, na środku winogrono i ser. Na końcu przygotujemy kiełbasę – serwowana będzie na ciepło.
  3. Kiełbasę kroimy pod skosem na około 4 mm plasterki. Możemy każdy plaster naciąć na brzegach, 4-5 krótkich nacięć, które w trakcie pieczenia kiełbasy utworzą ciekawy kształt. Kiełbasę podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, krótko z obu stron, do ładnego zrumienienia.
  4. Talerze z sałatą dekorujemy zrumienioną kiełbasą. Na końcu całość skrapiamy sosem.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: dania z roszponką

xxxx – dodatkowe informacje

Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni

Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z prosciutto
Następny przepis: Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode