Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni
Poszukując inspiracji na ciepły, sycący posiłek, a jednocześnie pragnąc coś lekkiego i odżywczego, warto zajrzeć do tego przepisu na sałatkę z roszponką i kiełbasą z patelni. To doskonałe danie na każdą porę roku, łączące w sobie odżywcze wartości zielonej roszponki ze smakiem dobrze przyrządzonej kiełbasy. Znakomie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako dodatek do grilla. Lekkość sałaty idealnie kontrastuje z pełnym aromatem kiełbasy, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowej i satysfakcjonującej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g rukoli
- 10 plasterków kiełbasy
- 1/2 czerwonej papryki szpiczastej
- garstka winogron czerwonych
- 4-6 cienkich plasterków sera grana padano
- olej do podsmażenia kiełbasy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy z miodem i gorczycą
- 1-2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
- sól
- pieprz
Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni – jak zrobić?
- Z oliwy, octu i musztardy robimy dressing, doprawiamy do smaku. Warzywa i winogrono myjemy, osuszamy. Paprykę kroimy w krążki lub drobniej, ser w cienkie plasterki.
- Na talerzach układamy roszponkę, po bokach paprykę czerwoną, na środku winogrono i ser. Na końcu przygotujemy kiełbasę – serwowana będzie na ciepło.
- Kiełbasę kroimy pod skosem na około 4 mm plasterki. Możemy każdy plaster naciąć na brzegach, 4-5 krótkich nacięć, które w trakcie pieczenia kiełbasy utworzą ciekawy kształt. Kiełbasę podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, krótko z obu stron, do ładnego zrumienienia.
- Talerze z sałatą dekorujemy zrumienioną kiełbasą. Na końcu całość skrapiamy sosem.
Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: dania z roszponką
xxxx – dodatkowe informacje
Sałatka z roszponką i kiełbasą z patelni
Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z prosciutto
Następny przepis: Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi