Sałatka z pora, jajka i kukurydzy
Sałatka z pora, jajka i kukurydzy to doskonała propozycja na szybki, pożywny posiłek. Delikatny, lekko pikantny smak pora doskonale komponuje się z kremową konsystencją jajka i słodką kukurydzą. Ta obłędnie kolorowa sałatka z pewnością ożywi każdy stół – niezależnie od okazji. Chociaż prosta w przygotowaniu, ta sałatka z pora, jajka i kukurydzy potrafi zaskoczyć smakoszy pod każdym względem. Idealna do tarty, kanapek, jako dodatek do mięsa lub danie główne. Ten przepis na sałatkę z pora, kukurydzy i jajka, pokochasz za prostotę wykonania i unikalny smak. Sprawdź już teraz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jajka
- pół puszki kukurydzy
- 1 średni por
- 4 kopiaste łyżki majonezu
- 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- koperek suszony według uznania
- suszona natka pietruszki według uznania
Sałatka z pora, jajka i kukurydzy – jak zrobić?
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pora oczyszczamy, odkrawamy zieloną część. Białą część dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, następnie przekładamy na sitko i sparzamy gorącą wodą. Pora odsączamy z wody i dokładnie studzimy.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki na sałatkę dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Po tym czasie sałatka jest gotowa. Podajemy. Smacznego życzę.
xxxx – dodatkowe informacje
Sałatka z pora, jajka i kukurydzy
Porcja dla 4 osób.
Gdy sparzymy pora będzie łagodniejszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z pomidorów i fety
Następny przepis: Sałatka z prosciutto