Sałatka z pomidorów i cebulki do słoików

Sałatka z pomidorów i cebulki do słoików

Sałatka z czerwonych pomidorów i cebulki do słoików to kwintesencja letnich smaków. Doskonała kompozycja dojrzałych, słodko-słonych pomidorów i pikantnej cebulki nadaje jej wyrazisty charakter, podkreślany przez delikatny aromat ziół. Jest to doskonałe danie do serwowania na letnich piknikach, BBQ lub jako dodatek do codziennych posiłków. Oprócz tego, jest to też świetny sposób na zimowe usunięcie z ogródka nadmiaru pomidorów i cebuli. Słoiki pełne tej sałatki są doskonałym, smacznym podarunkiem dla rodzin i przyjaciół, pozwalającym cieszyć się letnią świeżością pomidorów przez cały rok.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3-4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo jak to lubi: kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • kilka listków liscia laurowego
  • KILKA ZIAREN GORCZYCY
  • letnia woda przegotowana

Sałatka z czerwonych pomidorów i cebulki do słoików – jak zrobić?

  1. Pomidory pokroić na dość grube plastry, odrzucając końcówki, nie obierać ze skórki. Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Układać w wyparzonych słoiczkach pomidory, przekładając od czasu do czasu cebulą i posypując solą i pieprzem według uznania. Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od spodu dłonią – ubiją się i będzie więcej. Na wierzch wrzucić po kilka ziarenek pieprzu ziarnistego, kilka ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym. Zakręcić.
  2. Zalać letnią przegotowaną wodą prawie do pełna. Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z wodą do wysokości słoiczków. Zagotować i pasteryzować przez 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia, bo wtedy nabierają zapachu lata.

xxxx – dodatkowe informacje

Ilisc porcji 8 słoiczków cena za porcje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z pomarańczą i serem feta
Następny przepis: Sałatka z pomidorów i ogórka z kulkami mozzarella i dresingiem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode