Sałatka z polędwiczką

Sałatka z polędwiczką

Sałatka z polędwiczką jest zdrowym i pysznym daniem, które kombinuje soczyste kawałki mięsa z świeżymi warzywami dla optymalnej nuty smakowej. Jest to przekąska, która fantastycznie sprawdzi się na uroczyste miejsca, ale również jako codzienne danie. Sałatka z polędwiczką jest idealna dla miłośników wieprzowiny, a jej unikalny smak wyróżnia się na tle innych potraw. Bogactwo składników sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i pełna witamin. To danie, które z pewnością zaspokoi apetyt miłośników mięsnych przekąsek i sałatek.

Składniki:

  • 200 g świeżej rukoli
  • słoik suszonych pomidorów z ziołami
  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • prażona cebulka według preferencji
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • SOS:
  • 200 g naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 opakowanie sosu francuskiego
  • 2 łyżeczki musztardy

Sałatka z polędwiczką wieprzową – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Smarujemy olejem z przyprawami i odstawiamy do lodówki na noc. Obsmażamy polędwice na patelni z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
  2. Po ostudzeniu kroimy w cienkie plastry. Na talerzu rozkładamy roszponkę, układamy mięso. Posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki bez zalewy. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Posypujemy prażoną cebulką. Smacznego.

Porady – Sałatka z polędwiczką wieprzową

Najlepiej smakuje z bagietką czosnkową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem
Następny przepis: Sałatka z pomarańczą i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode