Sałatka z polędwiczką
Sałatka z polędwiczką jest zdrowym i pysznym daniem, które kombinuje soczyste kawałki mięsa z świeżymi warzywami dla optymalnej nuty smakowej. Jest to przekąska, która fantastycznie sprawdzi się na uroczyste miejsca, ale również jako codzienne danie. Sałatka z polędwiczką jest idealna dla miłośników wieprzowiny, a jej unikalny smak wyróżnia się na tle innych potraw. Bogactwo składników sprawia, że jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i pełna witamin. To danie, które z pewnością zaspokoi apetyt miłośników mięsnych przekąsek i sałatek.
admin
Składniki:
- 200 g świeżej rukoli
- słoik suszonych pomidorów z ziołami
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- prażona cebulka według preferencji
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- SOS:
- 200 g naturalnego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 opakowanie sosu francuskiego
- 2 łyżeczki musztardy
Sałatka z polędwiczką wieprzową – jak zrobić?
- Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Smarujemy olejem z przyprawami i odstawiamy do lodówki na noc. Obsmażamy polędwice na patelni z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
- Po ostudzeniu kroimy w cienkie plastry. Na talerzu rozkładamy roszponkę, układamy mięso. Posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki bez zalewy. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Posypujemy prażoną cebulką. Smacznego.
Porady – Sałatka z polędwiczką wieprzową
Najlepiej smakuje z bagietką czosnkową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem
Następny przepis: Sałatka z pomarańczą i serem feta