Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem
Odżywcza, pełna witamin i niezwykle estetyczna – taka jest sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem. Jej bogate aromaty i intensywne kolory sprawią, że na pewno zwróci na siebie uwagę na każdym stole. Połączenie słodkości pieczonych buraków, chrupkości słonecznika i lekkości ulubionej mieszanki sałat to propozycja nie tylko dla fanów zdrowego stylu życia. Ta prosta w ciepłych odcieniach czerwieni sałatka to idealna propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków na codziennie i specjalne okazje. Gotując według tego przepisu, bez trudu wzbogacisz swoją dietę o cenne składniki odżywcze.
admin
Składniki:
- Rukola – 125 g
- 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku)
- Suszone śliwki – 20 dag
- Ser feta (półtłusty) – 1 kostka
- Słonecznik łuskany – 5 łyżek
- 1/2 cytryny
- Oliwa z oliwek
Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem – jak zrobić?
- Rukolę opłukujemy wodą, odcedzamy z nadmiaru wody.
- Buraki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Można też zetrzeć je na tarce na grubych oczkach.
- Ser feta kroimy w drobną kostkę, a śliwki kroimy w cienkie paseczki.
- W misce układamy kolejno rukolę, buraki, śliwki.
- Wierzch sałatki posypujemy serem feta oraz słonecznikiem.
- Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
- Tak przygotowaną mieszanką polewamy sałatkę.
Sałatka z pieczonym burakiem jest smacznym i kolorowym dodatkiem do posiłków.
Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem – dodatkowe informacje
Uwaga: Ja układałam sałatkę warstwami, ale można ją dokładnie wymieszać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z pieczarkami, groszkiem, jajkami
Następny przepis: Sałatka z polędwiczką