Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem

Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem

Odżywcza, pełna witamin i niezwykle estetyczna – taka jest sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem. Jej bogate aromaty i intensywne kolory sprawią, że na pewno zwróci na siebie uwagę na każdym stole. Połączenie słodkości pieczonych buraków, chrupkości słonecznika i lekkości ulubionej mieszanki sałat to propozycja nie tylko dla fanów zdrowego stylu życia. Ta prosta w ciepłych odcieniach czerwieni sałatka to idealna propozycja dla tych, którzy szukają nowych smaków na codziennie i specjalne okazje. Gotując według tego przepisu, bez trudu wzbogacisz swoją dietę o cenne składniki odżywcze.

Składniki:

  • Rukola – 125 g
  • 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku)
  • Suszone śliwki – 20 dag
  • Ser feta (półtłusty) – 1 kostka
  • Słonecznik łuskany – 5 łyżek
  • 1/2 cytryny
  • Oliwa z oliwek

Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem – jak zrobić?

  1. Rukolę opłukujemy wodą, odcedzamy z nadmiaru wody.
  2. Buraki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Można też zetrzeć je na tarce na grubych oczkach.
  3. Ser feta kroimy w drobną kostkę, a śliwki kroimy w cienkie paseczki.
  4. W misce układamy kolejno rukolę, buraki, śliwki.
  5. Wierzch sałatki posypujemy serem feta oraz słonecznikiem.
  6. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
  7. Tak przygotowaną mieszanką polewamy sałatkę.

Sałatka z pieczonym burakiem jest smacznym i kolorowym dodatkiem do posiłków.

Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem – dodatkowe informacje

Uwaga: Ja układałam sałatkę warstwami, ale można ją dokładnie wymieszać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z pieczarkami, groszkiem, jajkami
Następny przepis: Sałatka z polędwiczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode