Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem
Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem to pyszny i prosty przepis na lekki, zdrowy posiłek lub urozmaicenie obiadu. To także doskonały sposób na wzbogacenie swojej diety o białko pochodzące z pieczarek i białka roślinnego z zielonego groszku. Ta sałatka pieczarkowa z groszkiem to połączenie smaków, które idealnie komponują się ze sobą. Pieczarki nadają sałatce wyjątkowego, głębokiego smaku, zaś zielony groszek dodaje jej słodko-kremowej konsystencji. Rozważ ten przepis, gdy szukasz czegoś sycącego, ale niekoniecznie ciężkiego. Jest to pozycja niezastąpiona na stole pełnym różnorodnych potraw.
admin
Składniki:
- Pieczarki – 0,5kg
- 1 por
- 5 ogórków konserwowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- groszek konserwowy – 1 puszka
- sól
- pieprz
- majonez
Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem – jak zrobić?
- Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Białą część pora kroimy w talarki, a następnie każdy z talarków dzielimy na cztery części. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy do niej pokrojone pieczarki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy je na sitku.
- Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku i kilka łyżek majonezu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do przegryzienia.
Słowa kluczowe: sałatka pieczarkowa z groszkiem
Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem – dodatkowe informacje
Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i wędliną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z papryki i pomidorów
Następny przepis: sałatka z pieczarkami, jajami i żółtym serem