Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem

Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem

Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem to pyszny i prosty przepis na lekki, zdrowy posiłek lub urozmaicenie obiadu. To także doskonały sposób na wzbogacenie swojej diety o białko pochodzące z pieczarek i białka roślinnego z zielonego groszku. Ta sałatka pieczarkowa z groszkiem to połączenie smaków, które idealnie komponują się ze sobą. Pieczarki nadają sałatce wyjątkowego, głębokiego smaku, zaś zielony groszek dodaje jej słodko-kremowej konsystencji. Rozważ ten przepis, gdy szukasz czegoś sycącego, ale niekoniecznie ciężkiego. Jest to pozycja niezastąpiona na stole pełnym różnorodnych potraw.

Składniki:

  • Pieczarki – 0,5kg
  • 1 por
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • groszek konserwowy – 1 puszka
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem – jak zrobić?

  1. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  2. Białą część pora kroimy w talarki, a następnie każdy z talarków dzielimy na cztery części. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy do niej pokrojone pieczarki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy je na sitku.
  4. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku i kilka łyżek majonezu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do przegryzienia.

Słowa kluczowe: sałatka pieczarkowa z groszkiem

Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem – dodatkowe informacje

Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i wędliną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z papryki i pomidorów
Następny przepis: sałatka z pieczarkami, jajami i żółtym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode