Sałatka z papryki i pomidorów
Przygotowanie sałatki z papryki i pomidorów, pełnej świeżych warzyw i naturalnych składników, jest doskonałym sposobem na wykorzystanie letnich zbiorów. Ten przepis to znakomity pomysł, gdy mamy dostęp do dużej ilości pomidorów i papryki, które nie powinny się zmarnować. Z uwagi na swoją prostotę i szybkość przygotowania, stanowi idealne rozwiązanie na szybki posiłek, ale również doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb. Sałatka ta to również doskonały pomysł na aromatyczne i smakowite przetwory na zimę z pomidorów i papryki. Zachwyci swoim intensywnym smakiem i apetycznym wyglądem.
admin
Składniki:
- 1,5 kg papryki
- 2 duże cebule
- 1 kg czerwonych twardych pomidorów
- 1 kg marchwi
- 2 płaskie łyżki soli
Zalewa:
- 1 szkl. octu 6%
- 1,5 szkl. wody
- 100 g cukru
- 1/4 szkl. oleju
- pieprz, gorczyca, ziele, listek
Sałatka z papryki i pomidorów – jak zrobić?
- Warzywa myjemy, marchew skrobiemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.
- Wszystko rozdrabniamy, marchew na tartce, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, wkładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
- Pomidory kroimy w plasterki.
- Składniki zalewy gotujemy i wkładamy do wrzącej osolonej warzyw, lekko je osączając, ale nie wyciskając.
- Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Słowa kluczowe: przetwory z pomidorów i papryki.
Sałatka z papryki i pomidorów – dodatkowe informacje
Warzywa można posiekać w malakserze, używając odpowiednich tarcz, skróci to czas przygotowania sałatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z papryki i cebuli na zimę
Następny przepis: Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem