Sałatka z papryki i pomidorów

Sałatka z papryki i pomidorów

Przygotowanie sałatki z papryki i pomidorów, pełnej świeżych warzyw i naturalnych składników, jest doskonałym sposobem na wykorzystanie letnich zbiorów. Ten przepis to znakomity pomysł, gdy mamy dostęp do dużej ilości pomidorów i papryki, które nie powinny się zmarnować. Z uwagi na swoją prostotę i szybkość przygotowania, stanowi idealne rozwiązanie na szybki posiłek, ale również doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb. Sałatka ta to również doskonały pomysł na aromatyczne i smakowite przetwory na zimę z pomidorów i papryki. Zachwyci swoim intensywnym smakiem i apetycznym wyglądem.

Składniki:

  • 1,5 kg papryki
  • 2 duże cebule
  • 1 kg czerwonych twardych pomidorów
  • 1 kg marchwi
  • 2 płaskie łyżki soli

Zalewa:

  • 1 szkl. octu 6%
  • 1,5 szkl. wody
  • 100 g cukru
  • 1/4 szkl. oleju
  • pieprz, gorczyca, ziele, listek

Sałatka z papryki i pomidorów – jak zrobić?

  1. Warzywa myjemy, marchew skrobiemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.
  2. Wszystko rozdrabniamy, marchew na tartce, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, wkładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
  3. Pomidory kroimy w plasterki.
  4. Składniki zalewy gotujemy i wkładamy do wrzącej osolonej warzyw, lekko je osączając, ale nie wyciskając.
  5. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, potem dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
  6. Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Słowa kluczowe: przetwory z pomidorów i papryki.

Sałatka z papryki i pomidorów – dodatkowe informacje

Warzywa można posiekać w malakserze, używając odpowiednich tarcz, skróci to czas przygotowania sałatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z papryki i cebuli na zimę
Następny przepis: Sałatka z pieczarkami i zielonym groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode