Sałatka z papryki i cebuli na zimę
Sałatka z papryki i cebuli to aromatyczne danie, które sprytnie łączy w sobie smak słodkich, soczystych papryk i pikantnej cebuli. Ta sałatka to sposób, aby zachować smak lata i jesieni na zimowe miesiące. Pełna witamin i składników odżywczych, jest idealnym towarzyszem dla tradycyjnych, cięższych dań zimowych. Jak sama nazwa wskazuje, głównymi bohaterami przepisu są papryki i cebula, które razem tworzą unikalną kombinację smaków. Łatwość przygotowania i długi okres trwałości czynią tę sałatkę z papryki na zimę idealną do zakonserwowania i użycia w dowolnym momencie, kiedy zapragniesz przekąsić coś smacznego.
admin
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg papryki: żółtej, zielonej, pomarańczowej (łącznie)
- 1 kg cebuli
Zalewa:
- 300 g cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
Ponadto:
- Do każdego słoiczka: mały ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, kawałeczek liścia laurowego
Sałatka z papryki i cebuli na zimę – jak zrobić?
- Paprykę myjemy, obieramy z nasion.
- Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w cienkie paski.
- Paprykę kroimy e cieniutkie paseczki.
- Mieszamy paprykę z cebulą.
- Przekładamy warzywa do dużego garnka.
- Wlewamy, wsypujemy składniki zalewy.
- Gotujemy paprykę w zalewie- ok. 8 min.
- Słoiki wyparzamy. Do każdego wkładamy ząbek czosnku.
- Od razu przekładamy gorącą sałatkę do słoiczków. Zakręcamy mocno. Odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
- Koniecznie oklejamy każdy słoiczek z nazwą i datą wykonania.
- Na drugi dzień, po sprawdzeniu, czy słoiczki są szczelnie zamknięte- wynosimy w chłodne miejsce.
- Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Sałatka z papryki i cebuli na zimę nie wymaga pasteryzacji w słoiczkach. Jest smacznym dodatkiem do pieczywa, wędlin lub obiadu. Proste wykonanie, szybkie- to zalety tego przepisu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z paluszkami krabowymi surimi i makaronem z jajkiem
Następny przepis: Sałatka z papryki i pomidorów