Sałatka z paluszkami krabowymi surimi i makaronem z jajkiem
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi i makaronem z jajkiem to apetyczna propozycja na lekki obiad czy urozmaiconą kolację. Te popularne składniki kuchni azjatyckiej – surimi oraz makaron ryżowy – łączą się ze sobą idealnie, tworząc wyjątkowy, morski smak. Wzbogacenie dania jajkiem sprawia, że jest ono również sycące i pożywne. Sałatka z paluszków krabowych to idealne danie dla wszystkich amatorów sałatek i orientalnych smaków. Ten prosty i szybki do przygotowania przepis z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.
admin
Składniki:
- 100 g makaronu nitki z fasoli Mung
- 100 g paluszków krabowych surimi
- 1 szklanka odcedzonej kukurydzy konserwowej
- 1 zielony ogórek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- posiekany szczypiorek
- czubryca
- natka pietruszki
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi i makaronem z jajkiem – jak zrobić?
- Makaron zalewam gorącą wodą, dostawiam na 5 minut, odcedzam, studzę, kroję na kawałki. Paluszki krabowe kroję na paseczki, ogórka obieram, kroję w kostkę. Do makaronu dodaję paluszki krabowe, ogórka, kukurydzę, koperek, majonez, jogurt, doprawiam solą i pieprzem, mieszam, odstawiam na 10 minut. Sałatkę mieszam jeszcze raz, nakładam do salaterki, na sałatce układam obrane i przekrojone na pół jajka, posypuję czubrycą i szczypiorkiem, dekoruję listkami natki pietruszki.
Porady – dodatkowe informacje
Dekoracje zawsze możemy zmienić, wedle własnego gustu 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z ośmiornicy
Następny przepis: Sałatka z paluszkami surimi - makaronem i selerem naciowym