Sałatka z ogórków – obiadowa
Sałatka z ogórków na obiad to świetny pomysł na lekki, ale jednocześnie sycący posiłek. Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, a sałatkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Sałatka obsypana świeżym koperkiem nie tylko dodaje uroku dania, ale także wyostrza smak ogórków. Wykorzystane w przepisie składniki mają wiele korzyści zdrowotnych, tworząc odżywcze danie, które wprowadzi odmianę do twojego codziennego menu. Czy to na rodzinny obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi – sałatka obiadowa z ogórków zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- 4 świeże ogórki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
Sałatka obiadowa z ogórków
- Ogórki umyć i zetrzeć na tarku na plasterki, zasypać solą i cukrem zostawić na 5-10 minut aż puszczą sok.
- Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Ogórki odcedzić z soku. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki do schlodzenia. Smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli używamy ogórków z własnej plantacji nie potrzeba ich obierać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z ogórków bez pasteryzacji
Następny przepis: Sałatka z ogórków,papryki i pora na zimę