Sałatka z ogórków bez pasteryzacji
Sałatka z ogórków bez pasteryzacji to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Nie wymaga użycia octu, dzięki czemu smak ogórków jest bardziej naturalny i intensywny. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy C i potasu, co czyni ten przepis nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Przygotowanie tej sałatki jest proste i szybkie, a dodatkowo eliminacja procesu pasteryzacji przyspiesza cały proces. Sałatka z ogórków bez pasteryzacji to świetna propozycja do grilla, kanapek, czy jako dodatek do obiadu. Czyj jest pomysł na przetwory z ogórków bez octu i bez pasteryzacji? Zobacz sam!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy ogórków gruntowych
- 1 kilogram marchwi
- 1 kilogram cebuli
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 szklanka octu 10%
- 1 pełna łyżka soli do przetworów
- niecała szklanka cukru
- Na spód do każdego słoiczka po łodyżce natki pietruszki i po łodyżce kopru
Sałatka z ogórków bez pasteryzacji – jak zrobić?
- Warzywa umyć. Ogórki poszatkować w plasterki (ze skórką). Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę pokroić w plasterki.
- Składniki zalewy zagotować. Do wrzącej zalewy dajemy najpierw cebulę z marchewką i gotujemy przez 5 min., a następnie dodajemy ogórki i gotujemy jeszcze wszystko 10 min.
- Gotową gorącą sałatkę od razu dajemy do wyparzonych wcześniej słoiczków i od razu zakręcamy.
- Stawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia sałatki.
- NIE PASTERYZUJEMY SAŁATKI!
Słowa kluczowe: przetwory z ogórków bez octu, przetwory z ogórków bez pasteryzacji
Sałatka z ogórków bez pasteryzacji – dodatkowe informacje
Sałatka z ogórków bez pasteryzacji jest wspaniałym dodatkiem do drugiego dania. Można ją również dodać na kanapkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sałatka z ogórkiem,jajkiem i szczypiorkiem
Następny przepis: Sałatka z ogórków - obiadowa