Sałatka z małżami i ryżem
Sałatka z małżami i ryżem to pełnowartościowa propozycja na zdrowy, sycący i niebanalny posiłek. Wspaniale sprawdzi się w roli dania na obiad, ale również jako lekki obiad lub przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Możemy przygotować ją na bazie małż marynowanych, jak również wykorzystać małże ze słoika. Kuszący smak mięsa małży doskonale współgra z delikatną nutą ryżu i innymi składnikami. Sałatka z małżami przygotowana według poniższego przepisu to prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza. Wypróbuj i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 mały słoiczek w zalewie octowej
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- Puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- Pół białej części pora
- Majonez
- Sól
- Pieprz
Sałatka z małżami i ryżem – jak zrobić?
- Wykonanie: Mieszamy ryż z odsaczonymi z zalewy małzami i kukurydzą. Dodajemy posiekane ogórki i pokrojonego w półplasterki pora. Mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu, doprawiamy solą.
xxxx – dodatkowe informacje
Ogórki konserwowe możemy zastąpić ogórkami zielonymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z makaronu „kokardki”
Następny przepis: Sałatka z mięsem mielonym