Sałatka z małżami i ryżem

Sałatka z małżami i ryżem

Sałatka z małżami i ryżem to pełnowartościowa propozycja na zdrowy, sycący i niebanalny posiłek. Wspaniale sprawdzi się w roli dania na obiad, ale również jako lekki obiad lub przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Możemy przygotować ją na bazie małż marynowanych, jak również wykorzystać małże ze słoika. Kuszący smak mięsa małży doskonale współgra z delikatną nutą ryżu i innymi składnikami. Sałatka z małżami przygotowana według poniższego przepisu to prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza. Wypróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 1 mały słoiczek w zalewie octowej
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • Puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • Pół białej części pora
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz

Sałatka z małżami i ryżem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: Mieszamy ryż z odsaczonymi z zalewy małzami i kukurydzą. Dodajemy posiekane ogórki i pokrojonego w półplasterki pora. Mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu, doprawiamy solą.

xxxx – dodatkowe informacje

Ogórki konserwowe możemy zastąpić ogórkami zielonymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z makaronu „kokardki”
Następny przepis: Sałatka z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode